Közélet

Orbanizáció vagy Európa igazságtalan Orbánnal?

A budapesti amerikai nagykövetség által küldött távirat került nyilvánosságra, mely egy a Fidesz által szervezett demonstrációról és a párt erőszakos tüntetőkkel ápolt kapcsolatáról szól – írja a Spiegel. A német hetilap úgy véli Magyarország Orbanizációja zajlik.

Kétszer is Európa hősei voltak a magyarok az elmúlt évtizedekben, így 1956-ban és 1989-ben. A szocializmus bukását követően pedig úgy tűnt Budapest példa értékű modell lehet a demokrácia és a piacgazdaság sikeres fejlődésére – írja a hetilap. Azonban úgy tűnik ez már régen volt, vélekedik az író. A január elsejétől az unió soros elnöki posztját betöltő Magyarország számára várhatóan az elnökség nem a fejlődési folyamat csúcsa lesz, sőt az ellenkezője.

A médiatörvény, mely korlátozza a sajtószabadságot csak az egyike a kormány által támogatott az országban végbemenő zavaró jelenségek – írja a Spiegel. A helyzetet súlyosbítja a hetilap szerint egy a budapesti amerikai nagykövetségen kelt távirat, mely aggodalmat kelt Washingtonban.

A távirat szól egy a Fidesz által szervezett demonstrációról, és a párt erőszakos tüntetőkkel ápolt kapcsolatáról. A német hetilap megjegyzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ennek ellenére a szélsőjobb elleni küzdelem bástyájaként szereti feltüntetni magát. Így aztán a cikkben már csak „populistának” nevezik a miniszterelnököt.

A cikk írója szerint a választási győzelmet forradalomként értékelő Fidesz hamar nekilátott Magyarország „Orbanizálásához”. Ilyen lépésnek minősíti a helyhatósági választások előtt a választókerületek módosítását.

A cikkben megemlítik a kormányzati elbocsátásokat. Aki nem támogatja, a kormányt azt eltávolítják, vélekedik az író. Példaként említik Sólyom László volt köztársasági elnököt, aki finoman kritizálta a kormány munkásságát, így aztán nem is javasolták a kormánypártok az újraválasztását. Helyére inkább a népszerű azonban a lap szerint politikailag tapasztalatlan volt olimpiai bajnok vívó Schmitt Pált ültették, aki „igen csendes ember” tette hozzá az író.

Kedden is újabb nyugat-európai médiumok illették kritikával a második Orbán-kormány politikáját. Elsősorban a sajtószabadság védelme érdekében álltak ki, de megemlítették a válságadókkal kapcsolatos kifogásokat is.

Rzeczpospolita: Európa igazságtalan Orbánnal szemben

A viták középpontjába került Orbán Viktor magyar kormányfő védelmére kelt viszont a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap, adta hírül a dpa német hírügynökség.

A dpa "Rzeczpospolita: Európa igazságtalan Orbánnal szemben" címmel ismertette a lengyel újság cikkét. Ebből azt idézte, hogy "Orbán meg akarja változtatni Magyarországot, és ebben konzervatív eszmék vezérlik. Új alkotmányt akar adni az országának, és abban Magyarország keresztény örökségének, valamint az emberi élet értékének a tiszteletét írnák elő".

A lengyel lap felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló lépéseket tesz José Luis Zapatero, Spanyolország szocialista kormányfője, aki úgy véli, hogy a választók támogatása feljogosítja arra, hogy erkölcsi forradalmat hajtson végre.

A Rzeczpospolita szerint "Európa Spanyolország belügyének tekinti a Zapatero által követett politikát, míg a nyugati baloldalt sokkos állapotba hozta Orbán konzervatív forradalma". - Orbánnak nem szabad elfelejtenie, hogy Európa - még ha igazságtalanul is - a jobboldalnak még jobban a körmére néz, írja a lengyel napilap.

politika Orbán Viktor médiatörvény orbán-kormány spiegel EU-elnökség kritika
Kapcsolódó cikkek