Közélet

Biztonsági Tanács: Kadhafinak felelnie kell bűneiért!

A Biztonsági Tanács - először az ENSZ történetében - egyhangúan úgy döntött, hogy a líbiai államfőnek felelnie kell a saját népe ellen elkövetett megtorlásért.

A 15 tagú Biztonsági Tanács támogatta a fegyverembargót. Az utazási tilalmat, valamint Muhammad Kadhafi líbiai vezető és családja közeli szövetségesei vagyonának befagyasztását - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A Biztonsági Tanács határozatában széles körű és módszeres támadásnak nevezte a líbiai tüntetők elleni vérontást. Ban Ki Mun, ENSZ főtitkár az ülés után azt nyilatkozta, hogy a határozat szövege egyértelműen jelzi, hogy az alapvető emberi jogok eltiprása tűrhetetlen, és felelősségre kell vonni, azokat, akik ezt a bűnt elkövetik.

„Remélem, hogy a Biztonsági Tanács üzenete nem talál süket fülekre a líbiai vezetés körében” - tette hozzá az ENSZ főtitkára. A Biztonsági Tanács azután döntött a szankciók bevezetéséről, hogy Barack Obama amerikai elnök aláírta azt a rendeletet, amely befagyasztja Kadhafi és családja, valamint egyes líbiai kormányzati vezetők amerikai számláit.

kadhafi ENSZ Líbia határozat BT
Kapcsolódó cikkek