Közélet

Kétszáz halott is lehet Líbiában - Bengáziban káosz van

Legalább 173 embert öltek meg Líbiában a kormányellenes tüntetések során szerda óta, jelentette a Human Rights Watch jogvédő szervezet. Más források szerint a halottak száma 200 is lehet.

Líbiai biztonsági erők vasárnap tüzet nyitottak Bengáziban a kormányellenes megmozdulásokban megöltek temetésére összegyűlt tömegre. A forrongó arab világot tekintve a jelek szerint a legbrutálisabban Líbiában lépnek fel a tiltakozók ellen. Egy bengázi orvos arról számolt be, hogy kórházának halottasházában az elmúlt hat nap alatt 200 tetemet számolt meg.

Líbiai muzulmán vezetők felszólították a biztonsági erőket, hogy vessenek véget a lakosság lemészárlásának. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió szerint kormányellenes tüntetők tucatjait ölték meg a rendfenntartó erők a kelet-líbiai Bengázi városában. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy az egyiptomi és a tunéziai eseményeken felbátorodott ellenzékiek tüntetéseinek három napja alatt legalább 84 embert öltek meg. A véres leszámolás nyomán mintegy ötven líbiai vallási vezető felhívást adott ki, amelyben felszólították a biztonsági erők tagjait, mint muzulmánokat, hogy hagyják abba az öldöklést, mert "az ártatlan emberi lények meggyilkolását" tiltja Isten.
 
Líbiai megfigyelők szerint nem valószínű egy egyiptomi stílusú, az egész országot átfogó lázadás, mert az évtizedek óta hatalmon lévő Moammer Kadhafi a kőolajból származó busás jövedelmeknek köszönhetően kezelni tudja a szociális problémákat, emellett az ország nagy részén továbbra is nagy tiszteletnek örvend.
 
Bengáziból egymásnak ellentmondó hírek érkeznek.
 
Szemtanúk független forrásokból nem ellenőrizhető beszámolói szerint a városban teljes a káosz, a tüntetők átvették a hatalmat, a rendfenntartó erőket beszorították a parancsnoki központba. A tömeg megrohamozta, kifosztotta és felgyújtotta a rendőrőrsöket, a kormányzati épületeket és a bankokat. Biztonsági források viszont azt állították, hogy Bengázi 80 százalékát ellenőrzés alatt tartják. Egy kormánypárti helyi lap beszámolója szerint a rendőrök és katonák önvédelemből lőttek és öltek meg 24 embert pénteken, amikor a tüntetők megrohamozták a rendőr-főkapitányságot és a laktanyát.

Szombat

A szombati támadás során, amikor a katonák állítólag nehézfegyverekkel tüzeltek a tüntetőkre Bengáziban, a jelentés szerint legalább 20-an meghaltak.

Az MTI szerint viszont 12 ember vesztette életét a Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását követelő tüntetők és katonák összecsapásában - jelentette a Kadhafi egyik fiához, Szeif el-Iszlam Kadhafihoz közelálló, Kurina című helyi lap. Ramadán Birki, az újság főszerkesztője elmondta, hogy a halálos áldozatok mellett sokan megsebesültek az összetűzésekben.

Kórházi források korábban legalább tizenöt halálos áldozatról számoltak be. Birki biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva elmondta azt is, hogy az összecsapások akkor robbantak ki, amikor a pénteken megölt tüntetők temetésére igyekvő tömeg megrohamozott egy útba eső laktanyát.

A tüntetők benzines palackokat dobáltak az épületre, a katonák pedig éles lőszerrel tüzet nyitottak a tömegre.
 
A kaszárnyát már harmadszor támadták meg a rendszerellenes megmozdulások keddi kirobbanása óta.
 
A Tripolitól ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi a líbiai ellenzék fellegvára.
 
Közben a líbiai hatóságok bejelentették, hogy őrizetbe vettek több tucat embert, akik - állításuk szerint - a líbiai helyzet megingatását célzó "külföldi hálózat" tagjai voltak. A több városban elfogott személyek túlnyomó többsége arab - tunéziai, egyiptomi, szudáni, palesztin, szíriai -, de török állampolgár is akad közöttük. Feladatuk a tripoli hatóságok szerint fosztogatásokra, szabotázsakciókra, kórházak, bankok, bíróságok, más középületek felgyújtására történő bujtogatás lett volna. "A nyomozáshoz közelálló források nem zárják ki, hogy Izrael állhat e hálózat mögött" - közölte a líbiai hivatalos hírügynökség, egyéb részletek említése nélkül.

Az al-Dzsazírának nyilatkozó ügyvéd, Fathi Terbil szerint mészárlás történt Bengáziban, a biztonsági erők rendszámtábla nélküli, polgári autókban járták a várost, és onnan tüzeltek. Az ügyvéd szerint több tucat tüntető halt meg, de talán százak is.

Willam Hague brit külügyminiszter szerint a líbiai kormány erőszakos cselekedetei elfogadhatatlanok. „Azt akarjuk, hogy a líbiai kormány tudja, atttól még, hogy nincsenek a tévék a helyszínen, a világ ugyanúgy figyel, és nem fogja elfogadni, amit a tüntetőkkel tesznek"  - mondta a külügyminiszter.

A helyzet Bahreinben

A szombaton visszafoglalt Gyöngy téren töltötte az éjszakát sátrakban több száz kormányellenes tüntető. A tárgyalásokat a tüntetőkkel Szalmán bin Hamad al-Kalifa sejk, koronaherceg vezetné, de a tüntetők feltételeket szabtak a tárgyalások megkezdéséhez. Azt akarják, hogy lemondjon a kormány, és bocsássák szabadon a politikai foglyokat. Garanciákat követelnek arra is, hogy felelősségre vonják azokat, akik a tüntetők haláláról tehetnek. A tüntetők egy része a király lemondását is követeli. (BBC)


bengázi Líbia arab forradalom tüntetők tüntetés
Kapcsolódó cikkek