Közélet

Megszólalt az EU Egyiptom ügyében

Az Európai Tanács ma délután nyilatkozatot tett közzé, melyben támogatásáról biztosítja a kormányellenes tüntetéseken részt vevő egyiptomi polgárokat.

Az Európai Tanács elítélte a tüntetőkkel szembeni erőszakot, valamint a szabad információáramlás megakadályozására tett kísérleteket. Az EU elfogadhatatlannak nevezte a helyszínről tudósító újságírók elleni támadásokat és arra szólította fel az egyiptomi kormányt, hogy reformokkal és ne elnyomással válaszoljon az egyiptomi nép kéréseire.

A nyilatkozat úgy fogalmaz: minden félnek tartózkodnia kell az erőszak minden formájától és a békés átmenetnek azonnal meg kell kezdődnie. A tunéziai és egyiptomi polgárok békésen és méltósággal fejezték ki igényüket a legitim, demokratikus változások iránt, a tüntetéseket ezért üdvözli az EU, mivel a megfogalmazott célok összhangban vannak az által képviselt értékekkel.

Egyiptomban pénteken is folytatódtak a kormányellenes tüntetések, a demonstrálók továbbra is Hoszni Mubarak elnök távozását követelik. A tüntetők az AP jelentése szerint a távozás napjának nevezték pénteket, arra utalva ezzel, hogy a hét utolsó hétköznapjáig szerették volna elérni Hoszni Mubarak távozását. A kairói Tahrir téren a jelentések szerint több mint tízezren demonstrálnak, ez kedd óta a legnagyobb megmozdulás a fővárosban, akkor mintegy 250 ezren követelték az utcán az elnök lemondását.

A helyzet némileg rendeződött tegnaphoz képest, újabb incidensekről nem érkezett beszámoló. Mi több, az egyiptomi védelmi miniszter is a térre látogatott, jelezve, hogy a kormány kézben tartja az események irányítását.

 

erőszak demokratikus Európai Tanács tüntető EU átmenet tüntetés Egyiptom
Kapcsolódó cikkek