Közélet

Oszkó: "Félremagyarázott dokumentumrészletekkel vádolnak meg"

Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter a Világgazdaság Online-on vezetett blojában tételesen cáfolja meg azokat a feltevéseket, mely szerint nem jogszerűen járt volna el a sukorói telekcsere ügyében.

A Magyar Nemzet online változata a koncessziós eljárás során általam követett eljárásról – olvasható Oszkó Péter bejegyzésében – a következőket írta: “Oszkó csakúgy, mint elődje, Veres, a könnyebb ellenállást választotta, ami – különösen a gyurcsányi államigazgatási gyakorlatban – a törvények megszegését jelentette. Oszkót a PM főosztályvezetője, Árvai Csaba több ízben is tájékoztatta arról, hogy a kaszinó helyszínéül szolgáló ingatlan jogszerű birtoklását a pályázó nem tudta igazolni, így a benyújtott ajánlat nem felel meg a kiírásnak. A Kehi birtokába került feljegyzésekben a főosztályvezető arra figyelmeztette a pénzügyminisztert, hogy a pályázati kiírásnak nem megfelelő pályázatot érvénytelenné kell nyilvánítani. Arra is felhívta Oszkó figyelmét, hogy a kommunikációs főosztály álláspontja szerint a PM-nek a szabályszerű döntés használ a legjobban azért is, mert az eredménytelenné nyilvánítás véleményük szerint megdönti az eddigi sajtóvélekedéseket, hogy a beruházásról előzetes egyezség született a befektető és a kormányzat között.”

Nézzük ehhez képest a valós tényeket. A korábbi kormány időszaka alatt kiírt koncessziós pályázat elbírálására egy hatfős, különböző tárcák és hivatalok kijelölt munkatársaiból álló bizottság értékelte – írja a volt pénzügyminiszter. Erről az értékelésről és a miniszter számára előkészített döntési javaslatról 2009. augusztus 4-ei keltezéssel született a következő feljegyzés (ügyiratszáma: 6976/6/2009.), amely tehát a szakapparátus álláspontját tükrözte és lényegében a szakmai döntési javaslatot foglalta magában. További részleteket itt olvashat!

„Az eljárás során semmiféle jogszabálysértés nem történt, a miniszterként meghozott döntésem teljes egészében egybeesett a szakapparátus és a pályázatot értékelő hattagú bizottság szakmai javaslatával, s az attól eltérő döntési lehetőségek elemzésére kifejezetten csak az én kérésemre került sor, mely azonban nem zárult meggyőző eredménnyel. Viszont minden alapot nélkülöznek az olyan állítások, miszerint a döntésem a szakmai előterjesztésben szereplő állásponttól eltért volna, eleve érvénytelen pályázatot nyilvánítottam volna sikeresnek, pláne, hogy ne jártam volna el jogszerűen” – írja Oszkó Péter.

vád Sukoró telekcsere Magyar Nemzet kehi koncesszió Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek