Közélet

Az elszámoltatási biztos elbeszélgetne Gyárfással

Budai Gyula, elszámoltatásért felelős kormánybiztos a Magyar Úszó Szövetségnél kezdendő vizsgálatokról beszélt a Duna Televízió csütörtök reggeli műsorában. Gyárfás Tamásnak, az úszószövetség elnökének pedig azt javasolta: ne a sajtón át üzengessen neki, hanem – ha gondja van – keresse fel őt kormánybiztosi hivatalában.

"Gyárfás Tamásnak is azt tudom javasolni, hogy amennyiben gondja és problémája van, akkor nagyon nagy szeretettel várom a kormánybiztosi hivatalba" - nyilatkozta a Hattól nyolcig-ban Budai Gyula, hozzátéve: az úszószövetség elnöke szerint ő olyan százmilliókat követel rajta, amit meg sem kapott a szövetség.

Elő kéne venni Gyárfás úrnak a KEHI vizsgálatát, amely sokkal korábbi, mint hogy Bánki Erik minket felkért volna a vizsgálatra. Már ott megszülettek ezek a megállapítások, amit Gyárfás Tamás szintén vitatott - vélekedett.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerint a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által felvetett százmillió forint azért nem lelhető fel a MÚSZ-nál, mert a szövetség a pénzt nem kapta meg.

Budai Gyula szerint a KEHI vizsgálódása korrekt és átfogó volt – saját hivatala is a KEHI megállapításai és a minisztériumtól megkapott anyagok alapján végzi majd el az úszószövetség átvilágítását. “De még egyszer mondom: azt javasolnám Gyárfás Tamásnak, hogy ne üzengessen nekem a sajtón keresztül, hanem ha gondja van, keressen meg. Én nyitott vagyok, beszéljük meg, és el fogom mondani, mi az álláspontunk ebben a kérdésben” - jelentette ki a kormánybiztos.
A kormánybiztos szerint tabuhoz nyúltak az ELTE vizsgálatával

Az ELTE ellenőrzése kapcsán – szintén kérdésre reagálva – Budai Gyula kijelentette: a kormánybiztosi hivatala “megint egy olyan tabutémához nyúlt”, ami az elmúlt húsz évben nem nagyon volt megengedett; ugyanezt kapták meg az ún. filozófuspályázatok vizsgálata során, hogy tudniillik "milyen alapon vizsgálják a baloldali értelmiséget".

“Én úgy gondolom, hogy egyszer itt az egyetemek gazdálkodásában is rendet kéne teremteni. Nap mint nap hallom a problémákat, hogy nincs elegendő pénz. Amikor meg elindítunk egy vizsgálatot, azt vesszük észre, hogy százmilliók röpködnek jobbra-balra, hatvanegy millióért gépkocsit vásárolunk, több százmilliós üzemeltetési szerződések vannak. Ezek szerint van pénz az egyetemek-főiskolák gazdálkodásában, csak lehet, hogy nem megfelelően használják ezeket a forrásokat. Ésszerű, jól átlátható gazdálkodás kéne a felsőoktatásban. A miniszteri vizsgálatnak mindenképpen ebbe az irányba kellene elmenni” - hangoztatta a kormánybiztos.

elszámoltatás Budai Gyula ELTE kormány Gyárfás kehi
Kapcsolódó cikkek