Közélet

Idén 140 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Az Oktatási Hivatal (OH) becslése szerint 140 ezer és 147 ezer között várható az idén a felsőoktatási intézményekbe beadott kérelmek száma - közölte a Princzinger Péter, hivatal elnöke.

Papír alapon mintegy 60 ezer jelentkezés érkezett, míg elektronikus úton csaknem 80 ezren adtak be felvételi kérelmet. A hivatal becslése szerint a várható tényleges jelentkezők száma maximum 147 ezer lehet majd. A beérkezett kérelmek feldolgozása folyamatban van, végleges adatok, illetve információk arról, hogy melyek voltak a legnépszerűbb szakok, március utolsó hetében, április elején várhatóak.

Az OH elnöke kiemelte: az idén - az összes jelentkezőt tekintve - megfordult azoknak a száma, akik nem a hagyományos papír alapú jelentkezést, hanem az elektronikus utat választották. Az összes e-jelentkező 22 százaléka az eljárási díjat is elektronikusan utalta át. Kitért arra is, hogy a jelentkezők április 30-ig kapják meg a regisztrációs csomagot, amely a visszajelzést tartalmazza arról, pontosan milyen adatokkal vették nyilvántartásba. A felvételizők folyamatosan kapják a hiánypótlásra való felszólításokat. A módosítások, dokumentummásolatok benyújtásának határideje június 1-je.

Princzinger Péter jelezte: a jelentkezőktől elvárják, hogy kövessék nyomon az e-jelentkezési rendszerben a velük kapcsolatos információkat, így nem fog mindenki mindenről hiánypótlási felszólítást kapni. A hivatal elnöke azt evidensnek nevezte, hogy például az érettségi bizonyítvány megléte a felsőoktatásba való jelentkezés feltétele. Ennek benyújtására külön felszólítást nem kapnak a diákok - mondta.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően lehet módosítani a jelentkezéseken, így például a sorrenden is változtatni, szakot törölni, de idén sem lehet már újat bejelölni. Kitért arra is, hogy, aki nem fizette be a felvételi eljárás díját, hiánypótlás keretében még pótolhatja azt. Amennyiben azonban a jelentkező a hiánypótlási felhívás ellenére sem fizeti meg a díjat, az OH megszünteti az eljárást, és törli a jelentkezési adatokat.

felvételi oktatási hivatal hiánypótlás felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek