Közélet

Líbia - Lezuhant egy F-15-ös, helyben topog a NATO

Törökország továbbra sem avatkozna be Líbiában, így csökken a NATO fellépés esélye. Egy lezuhant amerikai F-15-ös pilótáját a felkelők mentetté meg.

Hétfőn lezuhant egy amerikai F-15-ös vadászrepülő a Daily Telegraph jelentése szerint. A líbiai felkelők találták meg, és mentették meg a pilótát. A gép mechanikai hiba miatt zuhant le Bengázi felett.  Az Egyesült Államok megerősítette, hogy nem katonai támadás miatt zuhant le a repülőgép.

Közben a Mistarai harcokban 40 embert öltek meg Kadhafi katonái – jelenti a Reuters. Gyerekeket is megöltek a kormányerők a felkelők szóvívője szerint - írja a BBC.

A beavatkozás továbbra sem valószínű: Törökország miniszterelnöke, Tayyip Erdogan kijelentette, hogy nem fog fegyvert alkalmazni Líbiában.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter hétfői beszámolója szerint az Egyesült Államok a közeljövőben már nem szeretne ilyen mértékben vezető szerepet betölteni a líbiai csapásokban, ugyanakkor nem valószínű, hogy átadhatja másnak a stafétát. A NATO ugyanis továbbra sem állapodott meg a légtérzárral kapcsolatban, mégpedig Törökország álláspontja miatt.

Reggeli jelentés

Még hétfőn összecsaptak Jemenben Szaleh elnök erőivel a megerősödött ellenzékiek. A felkelők oldalára állt több magas rangú katonai tisztségviselő.

Mukallában, az orszég déli részén a tüntetők összecsaptak a kormányerőkkel. A városban tankok járnak, ahogyan a fővárosban, Sanaaban is. Mindez azután következett be, hogy vasárnap a jemeni elnök leváltotta a kormányt, és a korábbi tüntetéseknek több halálos áldozata is volt. Kedd reggel elkezdtek gyülekezni a tüntetők, közben Száleh elnök a védelmi erőkkel tárgyal.

Líbiában folytatódott a bombázás: a törökök és a kínaiak aggodalmukat fejezték ki a katonai beavatkozás kapcsán. A NATO azért nem tudott egységesen fellépni Líbiában, mert Törökország nem támogatta a beavatkozást.

Kína „humanitárius katasztrófára” figyelmeztet Líbiában, és „mélységes aggodalmát” fejezte ki a polgári áldozatok miatt, és újra kéri a nyugati hatalmakat, hogy vessenek véget a harcoknak Líbiában.

háború felkelés kadhafi Törökország Líbia NATO
Kapcsolódó cikkek