Közélet

Nézőpont: A többség eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat

A Széll Kálmán Tervvel az emberek többsége egyetért, és a bankadó fennmaradását csak a lakosság 13 százaléka nem támogatja - erre a következtetésre jutott a Nézőpont felmérése.

A Széll Kálmán Tervből kiragadott főbb elemekkel az emberek többsége egyetért. A parlament elsőként a csomag egyik legtámogatottabb pontját, a távhőárakra vonatkozó szabályozást fogadta el – írja a Nézőpont legfrissebb felmérése.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint a Széll Kálmán Terv inkább előnyös, vagy inkább hátrányos Magyarország számára” a válaszadók 53 százaléka mondta, hogy „inkább előnyös”, míg 22 százalékuk „inkább hátrányosnak” ítélte meg. További 25 százalék nem foglalt állást.

A magyarok 81 százaléka szerint a kormánynak szabályoznia kell a rezsiköltségek emelkedését – az állítással leginkább a hatvan éven felüliek (83 százalék), településtípusok szerint a megyei jogú városban élők (85 százalék), pártszimpátia szerint pedig a Jobbikkal szimpatizálók értenek egyet (89 százalék).

A bankadó bevezetésének negatív hozadékai nem érezhetőek a lakosság körében, hiszen a megkérdezettek mindössze 13 százaléka nem ért egyet az megtartásával.

A magyarok 57 százaléka gondolja úgy, hogy az emberek sok esetben akkor is igénybe vesznek orvosi ellátást, ha arra nem lenne szükségük. További érdekesség, hogy a válaszadók 68 százaléka szerint a magyarok indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak, miközben a generikus gyógyszerekre vonatkozó állítással kapcsolatban a megkérdezettek közel kétharmada foglalt úgy állást, hogy ha választhatna megszokott gyógyszere és egy ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb medicina közül, akkor előbbit preferálná.

A korkedvezményes nyugdíjazás jelenlegi rendszerét a válaszadók 42 százaléka tartja támogathatónak, míg 54 százaléka az egységes korhatár bevezetését helyesli.

A Nézőpont intézet szerint nem csökkent a Fidesz támogatottsága, azonban a Tárki más következtetésre jut: a felmérésük azt mutatja, hogy harmadával csökkent a Fideszre szavazók tábora.

További részleteket itt olvashat!

generikus gyógyszer gyógyszer Széll Kálmán Terv Magyarország Nézőpont nyugdíjreform gyógyszerkassza nyugdíj bankadó
Kapcsolódó cikkek