Közélet

Washington: Megszorongatjuk Kadhafit - Újabb város a felkelők kezén

Az amerikai diplomácia vezetői leszögezték: gazdasági és katonai szempontból is megszorongatják a líbiai diktátort. Ugyanakkor az Egyesült Államok egyelőre semmilyen egyéni lépést nem tesz.

"Minden eszközzel igyekszünk megakadályozni, hogy Kadhafi pótolja a katonai és pénzügyi szükségleteit. Harcászati és gazdasági szinten is megszorongatjuk, ha továbbra is ragaszkodik a hatalomhoz" – mondta egy televíziós interjúban az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Susan Rice az AFP tudósítása szerint ugyanakkor elismerte, hogy a nyugati szövetségesekkel együtt életbeléptetett szankciók hatása csak fokozatosan lesz érzékelhető a líbiai helyzet tekintetében.

Rice leszögezte, hogy Washington óvatos lépéseket tesz Líbia ügyében. Ennek részeként az Egyesült Államok Líbia körzetébe irányította a Földközi-tengeren állomásozó flottáját, felkészülve az esetleges közbelépésre. Rice megerősítette, hogy az amerikai kormányzat felvette a kapcsolatot a Kadhafi-ellenes erőkkel, de hangsúlyozta, hogy egyénileg nem tárgyalnak az ellenzék egyik vezéralakjával sem. Az EU fegyver embargót vezetett be Líbiával szemben,  Franciaország pedig a bejelentés szerint segélyszállítmányokat juttat a lázadók által irányított keleti országrészbe.

Eközben a Tripolihoz legközelebb található város, Zawiya lakói győzelmi ünnepet ülnek, a forradalmárok ugyanis átvették a település irányítását és visszaverték a Kadhafi-barát erőket. A lakosok énekelve vonultak végig Zawiya utcáin, édességet és italokat adva a katonáknak, akik a kormányellenes csapatok mellé álltak. Ezzel a felkelők ismét közelebb kerültek Tripolihoz, a fővárost továbbra is a líbiai diktátor mellett harcoló hadsereg tartja kézben. Az ENSZ menekültügyi szervezetének adatai szerint a harcok során eddig mintegy 110 ezren menekültek el Líbiából és továbbra is ezrek próbálnak átjutni a határokon naponta.

Washington felkelő forradalmár embargó kadhafi lázadó EU Líbia amerikai
Kapcsolódó cikkek