Közélet

A NATO megkezdte a líbiai főváros bombázását

Az AFP tudósítása szerint a nemzetközi erők Tripoli és más városok ellen is légitámadást indítottak, miközben az ENSZ igyekszik humanitárius segítséget nyújtani Miszrátában.

Az AFP gyorshíre szerint a líbiai állami média beszámolója szerint Tripoli, Azizije és Szirte városa ellen is légitámadást indított a hadereje.

Eközben Moammer Kadhafi csapatai tovább bombázzák a tűzfészeknek számító Miszrátát, ennek ellenére az ENSZ közölte: humanitárius segélyt nyújtó munkatársai számára a rezsim szabad utat biztosított a városba. A hat hete tartó harcok során csak ebben a városban mintegy ezren vesztették életüket, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több ezer bevándorló szorult a városfalak közé a bombázásokat követően.

Musztafa Abdel Dzsalíl, a felkelők vezetője katari látogatását követően ma Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel találkozik: a volt igazságügyi miniszter most először utazott külföldre líbiai vezetőként.

Párizsban a külügyi bizottság vezetője ugyanakkor arra bíztatta Párizst, hogy küldjenek különleges erőket Líbiába, hogy azok koordinálhassák a támadásokat. Axel Poniatowski arra figyelmeztetett, hogy a NATO felszabadító akciója lelassulhat, mivel a nemzetközi csapatok vadászpilótái nehezen tudják megkülönböztetni a felkelőket Kadhafi csapataitól. A szakértő a "baráti tűz" veszélyére figyelmeztetett; a NATO csapatai legalább kétszer támadták meg tévedésből a felkelők alakulatait.

felkelő kadhafi Berlusconi ENSZ bombáz Líbia NATO humanitárius
Kapcsolódó cikkek