Közélet

Eltörölné az egyéni választókerületeket a Fidesz?

Kósa Lajos szerint az új választójogi törvény központi kérdése az, hogy mi lesz az egyéni választókerületek sorsa a következő voksoláson. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, egyelőre spekuláció és a fantázia szüleménye a jövőbeli egyfordulós rendszer.

Egy másik fideszes politikus, Gulyás Gergely viszont már most elképzelhetőnek tartja, hogy az Országgyűlés előtt fekvő kormánypárti javaslat nevesíti majd a gyakorlatban ma is működő szisztémát. Minderről annak kapcsán beszéltek lapunknak, hogy a Népszabadság tegnap azt írta, a kormánypárt tervei szerint egyfordulós parlamenti választások lennének 2014-ben.

Csak egy-másfél év múlva következik el annak a tárgyalása, hogy egy- vagy kétfordulós legyen-e a hazai választási rendszer – mondta a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke azon felvetésünkre, hogy ez kívül esik a kormányzat által eddig – 2011. év végében – megjelölt időszakon, azt felelte, a választójogi törvény nem annyira feszítő, mint más sarkalatos törvények. Hozzátette, valójában nem a fordulók, hanem az egyéni körzetek száma a legfontosabb kérdés ebben az ügyben.

– Már ha egyáltalán lesznek ilyenek – tette hozzá Kósa. Ez pedig abba az irányba mutat, hogy akár tisztán listás választási rendszert is elképzelhetőnek tartanak a Fideszben.

Kósa Lajos orbán-kormány Fidesz választási törvény választások választókerületek
Kapcsolódó cikkek