Közélet

NATO: Kadhafi gyújtotta fel az olajmezőt

A NATO erői megerősítették a líbiai felkelők közlését, miszerint a Szarir olajmező nem a brit légitámadás, hanem a Kadhafihoz hű erők akciója nyomán borult lángba.

A Reuters jelentése szerint a megerősítette a felkelők információját, amelyet korábban cáfolt a kormány. A Kadhafi-rezsim azt állította, hogy a Szarir olajmezőt a brit vadászbombázók gyújtották fel. A felkelők korábban közölték, hogy a kelet-Líbiában található Miszla és Vaha olajmezőkön szintén leállt a termelés a kormányerők támadásai miatt.

Tripoli eddig cáfolta minden, az olajkitermelő telepek ellen irányuló támadás hírét, annak ellenére, hogy a TIME magazin már a harcok kezdetekor beszámolt arról, hogy Kadhafi parancsot adott az olaj szempontjából fontos területek felgyújtására.

A diktátor egyébként azt állítja, hogy a Szarir mező ellen irányuló támadás során megsérült az a vezeték is, amely a kitermelt olajat Marsza al-Hariga kikötőjébe szállította volna. Ebből a kikötőből indult volna az első olajexport-szállítmány a felkelők szerint. Az olajmezőket üzemeltető Arab-öböl Olaj Társaság (Agoco) egyik menedzsere közölte, hogy Kadhafi erői megszállták a másik két olajmező területét, ezért mindkét helyen beszüntették a kitermelést.

felkelő kadhafi olajmező Líbia NATO olajexport
Kapcsolódó cikkek