Közélet

Neue Zürcher: Orbán megszilárdította hatalmát

A magyar alkotmány megszilárdítja Orbán hatalmát címmel közölt tudósítást szerdán a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) az új alkotmány elfogadásáról.

Az új alaptörvény eszközöket teremt a Fidesz hatalmának kiépítéséhez és elvont alapelveket rögzít, amelyek tetszés szerint használhatók fel - írta a véleményformáló svájci napilap nemzetközi kiadásában megjelent cikk bevezetőjében a lap budapesti tudósítója.

Az egyik legtöbb következménnyel járó rendelkezésnek a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának csökkentését nevezte a szerző, Charles E. Ritterband. Ez közvetve hozzáférést biztosít a Fidesz számára az igazságszolgáltatási rendszerhez, amely jóval a következő parlamenti választás után is érvényes lesz - vélekedett.

A Fidesz által gyakorolt kontroll erősödésének irányába ható változtatásként sorolja fel többek között azt, hogy négyről egyre csökken az ombudsmanok száma. Megjegyzi, hogy az országgyűlési biztost a jövőben egyszerű többség helyett kétharmaddal választják.

A Költségvetési Tanács felett is a Fidesz gyakorol ellenőrzést - írta. "Hasonlóan járt el Orbán már a médiatörvény esetében is, amely hosszú távon, a törvényhozási cikluson túl biztosítja az állami média vezető pozíciói feletti személyi ellenőrzést és a tartalmak kézben tartását" - fogalmazott a szerző.

Felidézte, hogy Kövér László házelnök a szavazást követően kijelentette: az alaptörvény legitim, nemzeti és integráló. Idézte ugyanakkor Hack Péter jogászt is, aki a cikk szerint hiányolja az átláthatóságot és sietséget ró fel az alkotmányozással kapcsolatban.

Neue Zürcher Zeitung NZZ igazságszolgáltatás alkotmány
Kapcsolódó cikkek