Közélet

Elvesztettük a globális felmelegedés elleni csatát?

A klímaváltozás elleni ütközet a jelek szerint elveszett, tavaly soha nem látott mértékben növekedett a széndioxid kibocsátás a világon.

A válság néhány évre lelassította a növekedést, de a magára találó világgazdaság ismét ontja a szennyező anyagot a levegőbe. A felmelegedést így aligha lehet csak két fokra korlátozni, ahogy azt a különböző kormányközi megállapodások szerették volna.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) még nem hivatalos jelentése szerint tavaly 1, 6 gigatonnával nőtt a világszerte kibocsátott széndioxid mennyisége. A hírről a londoni Guardian számolt be. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a mérések kezdete óta ez a legnagyobb mennyiség, ami a Föld légkörébe került. A teljes széndioxid kibocsátás meghaladta a 30 és fél gigatonnát a bolygón – írja a Világtudomány.hu.

Az IEA számításai szerint 2020-ra nem haladhatná meg a CO2 kibocsátás az évi 32 gigatonnát, ha azonban az idén is ilyen mértékben nő a légszennyezés, akkor már kilenc évvel korábban elérjük a kritikus határt, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a klímaváltozást kordában tartsuk.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezető közgazdásza szerint ezek a hírek a lehető legrosszabbak, így rendkívül nehéz lesz a globális felmelegedést a tervezett két fok alatt tartani. Valószínűleg nettó utópia, hogy a felmelegedés két fok alatt maradhat, nyilatkozta a közgazdász a brit lapnak. Mindennek rendkívüli veszélyei vannak mind a gazdaságra, mind pedig a világ időjárására nézve.

globális felmelegedés széndioxid kibocsátás energiaügynökség klímaváltozás IEA
Kapcsolódó cikkek