Közélet

Medvegyev: Felkészülünk az új hidegháborúra a Nyugattal

Oroszország kivonulhat az új atomsorompó-egyezményből és új hidegháború kezdődhet a Nyugattal, ha a két oldal nem tud megállapodni a tervezett rakétavédelmi pajzsban - figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Mint mondta, ha az Egyesült Államok Moszkva tiltakozása ellenére is kitart az európai rakétapajzsról szóló elképzelés mellett, akkor Oroszország "válaszlépések megtételére kényszerül", amiket pedig inkább szeretne elkerülni. "Akkor a nukleáris képességünk támadó potenciáljának fejlesztéséről beszélünk majd. Ez egy nagyon rossz forgatókönyv lenne" - tette hozzá Medvegyev.

Az elnök azt is megerősítette, hogy ha a Kreml beleegyezése nélkül épül meg, és kezd működni az európai rakétavédelmi rendszer, akkor Oroszország az Egyesült Államokkal kötött új START-egyezményből is kivonul. "Ez nagyon rossz forgatókönyv lenne. Olyan forgatókönyv, ami visszavetne minket a hidegháború korszakába" - fogalmazott Medvegyev.

Mint arról beszámoltunk, korábban egy vezető orosz politikus leszögezte: Moszkva válaszlépést tervez a Romániában létrehozott amerikai rakétaelhárítóbázis megépítése kapcsán. A román kormány május 3-án jelentette be, hogy engedélyt adott az Egyesült Államokban egy a területén található volt szovjet katonai bázis használatára. Washington rakétaelhárító pajzsot telepít Romániába, Oroszország pedig ismét tiltakozását fejezte ki az ügyben, ezúttal erőteljesebben, mint valaha.

"A Románia és az Egyesült Államok katonai szakértőinek tisztában kell lenniük azzal, hogy minden lépés válaszlépést von maga után" – fogalmazott Konsztantin Koszacsev, a Duma külügyi bizottságának vezetője. A védelmi bizottság feje, Viktor Zavarzin pedig úgy fogalmazott, hogy a román-amerikai megállapodás aláásná a jelenlegi hatalmi egyensúlyokat. Moszkva ezzel párhuzamosan sürgős megerősítést kért az Egyesült Államoktól arra nézve, hogy a hadibázist nem használjak majd orosz nukleáris létesítmények ellen.

 

Románia rakétapajzs Medvegyev atomsorompó rakétavédelmi hidegháború
Kapcsolódó cikkek