Közélet

Nagy Anna: vannak, akiknek már "elindult a szekér"

Talán szokatlan ütemben, de szükségszerűen történtek lépések és újfajta dolgok az Orbán-kormány első évében - nyilatkozta Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió reggeli műsorában. Úgy látja, Magyarországon már vannak olyan társadalmi csoportok, akiknek „elindult a szekér”.

A szóvivő szerint óriási volt a társadalomban a várakozás a kormányzati cselekvésre, ezzel összhangban történtek meg az első év lépései. Évek óta halogatott lépéseket valósítottak meg, akár a munka világának újraszabályozásában, akár a családtámogatásban, akár a magyar-magyar kapcsolatok új alapokra helyezésében; utóbbi esetben például a kettős állampolgárság megadásával a határon túli magyaroknak, avagy a rájuk vonatkozó odafigyelés szabályainak erősítésével az új alkotmányban.

Nem tudom, hogy volt-e már olyan, hogy egy kormány egy év alatt ilyen rengeteg mindent csinált – nyilatkozta Nagy Anna a Reggel a Dunán stúdiójában, aki szerint talán nem csak “belülről nézve”, a kormányzat szemszögéből nézve van mögöttünk egy nagyon sűrű esztendő, hanem a társadalom is érzi: egészen újfajta dolgok történtek "és olyan ütemben, amihez talán nem vagyunk hozzászokva, de erre óriási nagy szükség volt”.

Amikor egy évvel ezelőtt felállt ez a kormány, akkor olyan helyzetet talált, amiből muszáj volt azonnal, rögtön és határozottan megtenni bizonyos lépéseket. Másrészt pedig nagyon nagy volt a társadalomban a várakozás, hogy most már történjenek, haladjanak előre a dolgok; a kettő teljes összhangban volt egymással – szögezte le a kormányszóvivő.
Évek óta halogatott lépéseket tettek meg

Nagy Anna, emlékeztetett: az aktív korú népességből csak minden második ember dolgozik ma Magyarországon, ami "ijesztő és reménytelen szám" – láttuk, hova jutottunk ezzel a felállással az ország. A kormányprogramban éppen ezért a munka az első helyen szerepelt - mondta a szóvivő, hozzátéve: “nem tudom, volt-e már olyan kormány, amelyik egy év elteltével még mindig pontosan azt teszi, amit a kormányprogramban ígért”. Példaként említette az erőfeszítéseket, melyek célja a munkaerő-piacra jelenleg még visszamenni nem tudó vagy nem akaró tömegek visszajuttatása a munka világába.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva azt mondta: vannak olyan társadalmi csoportok, akik már gazdasági értelemben véve is érzik a javulást, érzik, hogy “elindult a szekér”. A vállalkozásoknál például rögtön a kormányzás kezdete után majdnem a felére csökkentették a társasági adót - emlékeztetett. “Ez az, amitől a vállalkozások úgy érzik, végre egy kis levegőt tudnak venni, van egy kis terük arra, hogy kissé fejlődjenek” - hangsúlyozta Nagy Anna, aki szerint hasonló célokat szolgál a vállalkozások adminisztrációs terheit ötszáz milliárd forinttal csökkenteni szándékozó terv is.

“Ez megint csak azt teszi lehetővé, hogy ne a papírmunkára menjen el az idő, az energia, a pénz, hanem a fejlődésre, arra, hogy munkahelyeket lehessen teremteni. És akkor visszakanyarodtunk oda, hogy miként lehet megteremteni több százezer munkahelyet. Hát például így: megtámogatni azokat a vállalkozásokat, amelyek létrehozzák ezeket a munkahelyeket” - hangzott az interjúban.

közmunka nagy anna orbán-kormány alkotmány társasági adó kormányszóvivő vállalkozások
Kapcsolódó cikkek