Közélet

Csak 2 fokkal lesz nagyobb a hőség? - Kezdődik az alkudozás

A kiotói jegyzőkönyv lejártát követő időszakra szóló globális, átfogó, jogilag kötelező új éghajlat-változási megállapodás létrehozása a feladata a Bonnban ma kezdődő nemzetközi fórumnak.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet középpontba helyező, az ENSZ-keretegyezmény égisze alatt lebonyolítandó újabb ülésszak június 17-ig tart. Az Európai Uniót a magyar elnökség és az Európai Bizottság képviseli. A bonni ENSZ-ülésszakon több mint 170 ország 1200-nál is több szakembere vesz részt, elsődleges feladata az év végi dél-afrikai klímacsúcs előkészítése.

Az eseményen műhelytalálkozók tisztázhatják a fejlődő és a fejlett országok kibocsátás-csökkentési vállalásait, s erősíthetik meg azt a megállapodást, amely szerint a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt stabilizálják.

A 2010. decemberi klímakonferencia a 2012 utáni időszak új globális éghajlat-változási keretet előkészítendő megállapodás-csomag elfogadásával zárult. A tárgyalások eredményeképpen több kulcskérdésben előrelépés történt az új klímarezsim kialakítása érdekében, ugyanakkor a cancúni megállapodás csak kiindulási alap, amelyre építve legkorábban a 2011. évi dél-afrikai konferencián jöhet létre jogilag kötelező megállapodás – vázolja fel a helyzetet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A korábbi ülésszakon elfogadott döntések így fontos közbenső állomást jelentenek az új éghajlat-változási keret létrehozásához vezető úton. A cancúni megbeszélések egyik legjelentősebb eredménye, hogy sikerült visszaállítani a nemzetközi tárgyalási folyamatokba vetett bizalmat.
Cancún után, 2011 áprilisában Bangkokban találkoztak először újra a tárgyalópartnerek. Az ülésszak első felében hosszas vita után sikerült kompromisszumra jutni, s kijelölni a következő hónapok egyeztetéseinek főbb témaköreit. Ennek a munkaprogramnak a végrehajtása kezdődik el Bonnban.

globális felmelegedés Klímacsúcs ENSZ bonn kiotói jegyzőkönyv klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek