Közélet

Iszapömlés - Nincs többé állami felügyelet a Malnál

Június harmincadikán véget ér a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelete, mivel már nem indokolt a vészhelyzet fenntartása – jelentette be Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos.

A Mal ajkai vörösiszap-tározójának gátszakadása után elrendelt felügyeletet Bakondi sikeresnek ítélte, és úgy látja, a tragédiában érintett települések térségében a jövőben már nem kell jelentős ökológiai kockázattal számolni, mivel a cég sikeres technológiaváltást hajtott végre az ajkai üzemben. A száraztechnológia átvételén túl megépült például a védőgát is a katasztrófa sújtotta területen.

A Mal felügyeletének lejártával a cég visszakerül a magántulajdonosokhoz. Arra a kérdésre, hogy Bakonyi Zoltán marad-e a Mal vezérigazgatója, Bakondi azt válaszolta, ez a tulajdonosok döntése.
Ami a helyreállítást illeti: Devecserben 87, Kolontáron 21, Somlóvásárhelyen egy új ház épült fel. Emellett kötöttek 125 lakásvásárlási szerződést az ott élőkkel csaknem 1,4 milliárd forint értékben. Hatvanhatan készpénzes kártalanításban részesültek, összesen 757 millió forint értékben.

A kártalanítást az állami költségvetés finanszírozta: összesen körülbelül 30 milliárd forintról van szó. A kármentő alapba csaknem 1,9 milliárd forint folyt be, amelyből eddig körülbelül 300 milliót használt fel az alap bizottsága. A pénz felhasználásáról helyben döntenek.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

nal vörösiszap Bakondi felügyelet Ajka
Kapcsolódó cikkek