BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kizsigereltnek érezzük magunkat

Nálunk kevesebben vállalnának kompenzáció nélkül felelősségteljesebb munkát

Igencsak kizsigereltnek érzik magukat a magyar munkavállalók, akiknek 71 százaléka úgy éli meg, hogy a megelőző tizenkét hónapban kompenzáció nélkül raktak rá újabb terheket – derül ki a Randstad Workmonitor májusi felméréséből.

A 29 országra kiterjedő, elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgáló felmérésben részt vevő magyarok 74 százaléka nem lenne hajlandó nagyobb felelőséggel járó munkát végezni, ha nem jár érte pluszfizetség. Ez viszonylag magas aránynak számít: a nemzetközi kutatás szerint a legtöbb európai országban a munkavállalók mintegy harmada vállalna ellentételezés nélkül is nagyobb felelősséget, sőt, például Lengyelországban 44 százalék szeretne nagyobb kihívásokat.
Mindez azt mutatja, hogy a magyar munkavállalók többsége valószínűleg azért nem vállalna nagyobb fizetség nélkül több felelősséget, mert így is alulfizetettnek érzi magát – mondta Jankovich Ilona, a Randstad Hungary ügyvezetője. A motivációnak azonban a befolyás növelése és a fizetésemelés mellett vannak más módja, amelyek hazánkban szintén eredményesek lehetnek – mutat rá.

A kutatás szerint a magyar dolgozókat többek között képzésekkel, vállalati tréningekkel lehetne jól motiválni. A válaszadók 56 százaléka például egyetértett azzal az állítással, hogy a karrierje most jobban függ a képzésektől, mint valaha. Ezzel szemben 61 százalék állapította azt meg, hogy a munkáltatója nem elégíti ki a tudásfejlesztéssel kapcsolatos igényeit, és csaknem ennyien mondják, hogy a vállalat általánosságban sem szentel elég figyelmet a tréningeknek.

Bár a munkavállalók a képzésekben látják a lehetőséget a munkaerő-piaci pozíciójuk erősítésére, nem gondolják, hogy ez feltétlen sikert jelent a gazdasági válság óta. A válaszadók mintegy 60 százaléka szerint munkaadójának lenne lehetősége jól képzett munkaerő alkalmazására, mégis több mint 80 százalék úgy véli, a válság óta nem növekedett a magasan kvalifikált munkatársak száma a munkahelyén. A felmérés szerint ugyanakkor a vállalatok ragaszkodnak a hozzáértő munkavállalókhoz. „Sok diplomás gondolja, hogy helyettük a cégek inkább alacsonyabb végzettségűeket alkalmaznak, mert nekik kevesebbet kell fizetni.

A felmérés során azonban csak a válaszadók 31 százaléka mondta, hogy több az alul-, mint a túlképzett kolléga a munkahelyén. Nálunk inkább az a jellemző, hogy a cégek jól képzett munkatársakat választanak még az alacsonyabb követelményeket támasztó munkakörökbe is” – mondta a Randstad szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.