Közélet

"Minden eszközt bevetünk" - Az EU bekeményít Dániával szemben

Az Európai Bizottság közleményben tudatta, hogy nem elégedett a dániai ideiglenes határellenőrzéssel kapcsolatos vizsgálat eredményeivel és folytatja a tagállam monitorozását.

Az Európai Bizottság július 14-én közölte, hogy szakértői csoportot küld Dániába az ország által egyoldalúan bevezetett határellenőrzési intézkedések vizsgálatára. Az illetékesek meglátogatták a dán-német és a dán-svéd határt és egyeztettek az ország vezetőivel a helyzetről.

Az első szakértői jelentés szerint a dán hatóságok nem tudtak kellő magyarázattal szolgálni a határőrizeti intézkedésekről, a határőrök pedig nem kaptak egyértelmű utasításokat az ellenőrzések végrehajtásának mikéntjéről. Cecilia Malmström, az EU belpiaci ügyeit felügyelő biztosa aggodalmát fejezte ki az ügy kapcsán.

Megfogalmazása szerint a dán vezetés elemi érdeke, hogy egyértelmű érveket hozzon fel a határőrizet szigorítása mellett, a fokozott ellenőrzés ugyanis korlátozza az áruk és személyek schengeni egyezmény által szavatolt szabad mozgását. Malmström a közlemény szerint hozzátette: felszólító levelet küldtek Koppenhágába ez ügyben. Az Európai Bizottság szigorú monitorozást helyezett kilátásba és nem zárta ki az újabb ellenőrző látogatásokat sem. "Az Európai Bizottság minden lehetséges eszközt felhasznál a személyek és áruk szabad mozgásának biztosítására" – olvasható a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, egy német település polgármestere a lengyel határon visszaállítaná az ellenőrzést. Mióta Lengyelország 2007-ben csatlakozott a schengeni térséghez, 32 százalékkal nőtt a régióban a lopások száma, ezért vissza kellene állítani a határellenőrzést – jelentette ki Klaus-Dieter Hubner, a német–lengyel határon fekvő Guben település polgármestere. Szerinte annak a kockázata, hogy bárkit bármikor ellenőrizhetnek a határon, visszarettentené a bűnözőket.

szabad mozgás Schengen határellenőrzés Dánia
Kapcsolódó cikkek