Közélet

Optimizmus és egy tál eper - Tusk szűzbeszéde

A lengyel optimizmus elterjesztését ígérte az Európai Parlamentben Donald Tusk. A lengyel miniszterelnök igyekezett baráti hangot megütni az elnökségi prioritások parlamenti bemutatásakor, az újságírókat pedig a lengyel elnökség frissességét és energiáját szimbolizáló eperrel kívánta magához édesgetni.

Bár az euroszkeptikusok és lengyel ellenzékiek hevesen támadták, a nagyobb frakciók támogatásukról biztosították.  Donald Tusk szerint a válságra adott legjobb válasz a több Európa. Ehhez az integráció további mélyítésére és az uniós intézmények megerősítésére van szükség. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a válságokra leggyakrabban nacionalizmussal és protekcionizmussal reagáltak az államok, de ezek mindig egy nagyobb katasztrófához vezettek – fogalmazott.

Beszédében központi téma volt a szolidaritás. Mint mondta, nem valami alamizsnaosztásra gondol, hanem arra, hogy a közös értékek mentén együtt kell dolgozni. Ha valaki segítségre szorul, annak segíteni kell, és valamikor vissza is kapjuk azt, amit adtunk. Ebből a szempontból komoly munka vár az elnökségre: az Európai Bizottság indítványa alapján most kezdődik az alkudozás a 2014 utáni költségvetésről – benne a lengyelek számára is elsőrendű kohéziós és agrártámogatásokkal.

Másfelől pedig már megint napirenden van a görögök újbóli megsegítése, amelyről szintén több tagországot győzködni kell. (Varsó mellesleg aktív szerepet kíván játszani az euróövezeti kérdések megoldásában is, jóllehet Lengyelország nem tagja a valutauniónak.)

Parlamenti szűzbeszédében Tusk a lengyel elnökség prioritásai között említette a biztonságos Európát, értve ezalatt a katonai, az energia- és a nyersanyagellátás biztonságát is. Hangsúlyozta a belső piac erősítésének fontosságát, különösen az elektronikus területén. Mint fogalmazott, a kereskedelmi korlátok gátolják a növekedést. A lengyel elnökség a nyitott Európa híve, ezért támogatják a bővítést a Balkánon és a nyitást a keleti országok felé, így a társulási megállapodás megkötését Ukrajnával.

Donald Tusk lengyel Parlament EU-elnökség
Kapcsolódó cikkek