Közélet

Elképesztő helyzet Miskolcon - Áll a szemét az utcán, tehetetlen az önkormányzat

Több millió forintot költ el a miskolci önkormányzat az illegális szemétlerakók felszámolására, de ez a városháza szerint sem elég semmire. A rendkívül rossz anyagi helyzetű nagyváros gazdaságát is alapjaiban határozhatja meg, képesek lesznek-e kezelni a krízist.

Tizenötmillió forintot tudott a miskolci önkormányzat elkülöníteni arra, hogy ne legyen több illegális szemétlerakó a városban, ám hosszan tartó eredményt így sem tudnak elérni. Most is tart az az eljárás, amelyet az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség indított a város ellen, jelenleg – a hivatalos megfogalmazás szerint – a helyzet feltérképezése zajlik. Nagy meglepetés nem várható a vizsgálat lezárulta után sem: a környéken élőket hónapok óta olyan látvány fogadja, amelyet mások csak a Nápolyról szóló híradásokban láthattak. A városvezetés pedig már az önhikis támogatáson túl is rászorul arra, hogy pénzt szerezzen, méghozzá sürgősen.

„Az elkeserítő az, hogy ez az összeg lehetne akár a többszöröse, akkor sem jelentene megoldást, hiszen a szemetelők szinte napokon belül újratermelik a szeméthegyeket” – így jellemezte a helyzetet a Világgazdaságnak Dobos Tímea, a borsodi megyeszékhely polgármesteri hivatalának szóvivője. Hozzátette azt is: ebben az évben több akciót is szerveztek, általában a helyiek és különböző zöld-, illetve más civilszervezetek bevonásával több mint 190 tonna szemetet szállítottak el csak január és június közt, de néhány nap után mindenhol újra olyan volt a helyzet, mintha nem is csináltak volna semmit.

A megoldást az hozhatja el a szóvivő szerint, ha térfigyelő kamerákat tesznek a város minél több pontjára, ez azonban sokba kerül, ahogy a szemét elszállítása is. Márpedig Miskolcnak sok pénze nincs. Jellemző adat, hogy amikor júniusban 1182 önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került, azaz önhikis településnek rendkívüli támogatásokat osztott ki az állam, messze ők kapták a legtöbbet az országban, 378 millió forintot. Sőt, Miskolcon kívül mindössze egyetlen másik megyeszékhely, Salgótarján került olyan nagy bajba, hogy erre a gyorssegélyre szorult.

Drasztikusabb, de egyelőre nem igazán hatékony megoldással is próbálkozik a városvezetés. Immár lassan három hónapja, hogy bérpótló juttatást csak az kaphat, aki a szociális törvényben előírt többi feltételen túl a lakókörnyezetét tisztán tartja. Bírósági eljárásra az önkormányzatnál nem számítanak, pedig például a miskolci központú Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke nemrég azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy szerinte a város már alkotmányos alapjogokat is sért a hulladékkezelés elhanyagolásával.

A hulladékgazdálkodás költségeiről sokat elmond, hogy a szabályosan lerakott hulladék elszállítása és elhelyezése mellett az idén eddig 4 millió forintot költött el a város a 15 milliós keretből úgy, hogy az eredménye gyakorlatilag nem látszik meg. Addig is, amíg gyors eredmény nem születik, a rendőrséggel együttműködve próbál dolgozni a városvezetés. Ennek a hatásfoka azonban alacsony, a város szóvivője szerint „a hatósági eljárások sem jártak ez idáig számottevő eredménnyel”.

Harmincmilliárdos adósság

A miskolci az egyik legeladósodottabb a nagyobb magyar önkormányzatok közül, az adósságállományuknál csak Pécsé és a jóval népesebb Budapesté tetemesebb. Amikor az MTI körképet készített a települések tartozásairól, Miskolcról egy 30,4 milliárdos adat futott be, ez már önmagában is riasztó, ennél is súlyosabbá teszi azonban a helyzetet, hogy ezt a számot 145 forintos frankárfolyam szerint kellene érteni.

Az nagyobb része, 22,4 milliárd forintalapú emellett azonban 2007-ben és 2008-ban összesen 55 millió frank értékben bocsátottak ki kötvényeket. Ez akkor mintegy 8 milliárd forintot jelentett, 240-es árfolyamnál azonban már a 13 milliárdot is meghaladja. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak 2018-ban kell elkezdeni törleszteni, emiatt még nem akut a probléma. A város közel 5 milliárdnyi hitelt költött el a működésre.

Az adósság nagyobb része, 22,4 milliárd forintalapú hitel, emellett azonban 2007-ben és 2008-ban összesen 55 millió frank értékben bocsátottak ki kötvényeket. Ez akkor mintegy 8 milliárd forintot jelentett, 240-es árfolyamnál azonban már a 13 milliárdot is meghaladja. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak 2018-ban kell elkezdeni törleszteni, emiatt még nem akut a probléma. A város közel 5 milliárdnyi hitelt költött el a működésre. -->

támogatás önkormányzat szemét szemétlerakó Miskolc
Kapcsolódó cikkek