Közélet

Hoffmann: Nem lesznek iskolabezárások

Az új köznevelési rendszert szabályozó törvény koncepciójából nem következik iskolabezárási hullám – reagált Hoffmann Rózsa a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeté-nek felvetésére.

 Az oktatási államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: iskolabezárási hullámot nem terveznek, nem kezdeményeznek, és ezt a koncepcióból jóindulattal nem is lehet kiolvasni. Megjegyezte ugyanakkor: csökken a gyerekek száma, az idén 22 ezerrel kevesebben kezdik meg a tanévet, mint tavaly. Ha ez a tendencia éveken keresztül megmarad, akkor az előbb-utóbb a pedagógusok és az intézmények számában is megmutatkozik.

Hoffmann Rózsa a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületével folytatott budapesti tárgyalásáról is beszélt. Elmondása szerint az önkormányzatok egy része vagy már rendezte az adósságát, vagy látja, hogyan teremti elő a szükséges forrásokat. Egy-két olyan helyhatóság van, amely nem válaszolt, vagy nem látja a megoldási lehetőséget.

Pokorni: átgondolt jogalkotás kell

Jó, megfontolt és jól átgondolt közoktatási törvényre van szükség, nem gyors jogszabályalkotásra – mondta Pokorni Zoltán Rákosmentén egy tanévnyitó rendezvényen. Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke szerint az oktatás alulfinanszírozott, szükség lenne a források növelésére, ám az eredményességet tekintve nem egyedül ez a meghatározó. Pokorni kifejtette: alsó tagozaton a ráfordítások még megegyeznek az OECD-átlaggal, felső tagozaton ennek felét, középiskolában 40 százalékát, a felsőoktatásban harmadát költjük oktatásra.


Hoffmann iskola Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete iskolabezárás tankönyv
Kapcsolódó cikkek