Közélet

Népvándorlás - Hurrikánra készül New York és a keleti part

Mozgalmas hétvégére számíthatnak az Egyesült Államok polgárai, különösen az ország sűrűn lakott keleti partján. A következő napokban ugyanis Dél-Karolinától Maine-ig bárhol lecsaphat az Irene névre hallgató hurrikán. Egyes területeken már ki is hirdették a különleges intézkedéseket.

New Jersey állam kormányzója, Chris Christie csütörtökön este arra kérte a turistákat, hogy lehetőség szerint pénteken hagyják el az államot, a közelgő hurrikánra való tekintettel. A felhívás a helyieknek is szólt, hiszen elképzelhető, hogy kitelepítésekre is sort kell keríteni. Az alacsonyan fekvő területeken ugyanis akkor is komoly károkat a betörő víz, ha a hurrikán főcsapása el is kerüli az érintett területet.

Az állam legdélebbi megyéje, Cape May azonban még ennél is tovább ment és kötelező evakuációt hirdetett. A százezer állandó lakos mellett rengeteg turista is kénytelen lesz elhagyni a megyét, melynek főútjain a befelé irányuló forgalmat le is tiltották és minden szabad sávon kifelé terelik az embereket.

De nem csak a déli területek érzik magukat veszélyben. A Manhattannel szemben, a Hudson folyó túloldalán fekvő Hoboken városa is megkérte a lakosokat, hogy amennyiben lehetséges, hagyják el a lakóhelyüket. "Legyen a hurrikán akár csak egyes erősségű, az árvíz komoly és kiterjedt lehet. Még azokon a területeken is, amelyeket nem szokott elönteni az ár, több láb magas víz lehet" - mondta Dawn Zimmer polgármester.

New York City-ben egyelőre csak figyelmeztetéseket tettek közzé a vihar és az azt követő esetlen ár várható hatásairól. A város két profi futballcsapata a Giants és a Jets közös szezon előtti felkészítő meccsének időpontját öt órával, délután kettőre hozták előre, hogy a vihar érkezése előtt be tudják fejezni a mérkőzést.

New York állam délkeleti sarkában, Long Islanden azonban már komolyabb a felkészülés. Érdemes mindenkinek vizet, elemeket, elemlámpát és egyéb, vészhelyzet esetén nélkülözhetetlen tartalékokat beszereznie - javasolták a helyi mentőerők, akik egész hétvégén riadókészültségben lesznek. Az illetékesek ellenőrzik a nagyobb lefolyókat is, különösen azokat, amelyek a kiadós nyári zivatarok esetén hajlamosak eldugulni. "Tisztában kell lenniük azzal, hogy egy szigeten élnek, márpedig a szigeten való életnek vannak bizonyos kockázatai. És ezek a kockázatok most éppen felénk tartanak" - mondta el a New York City agglomerációjának számító Nassau megye vezetője, aki hozzátette: az iskolabuszokat biztonságos, magasabban fekvő területekre vezényelték és készenlétben tartják őket arra az esetre, ha a lakosokat biztonságos óvóhelyre kellene menekíteni.

kitelepítés new Jersey hurrikán irene
Kapcsolódó cikkek