Közélet

Soha nem látott kárt okozhat, ha Irene felébred

Nem elég az egekig szökő államadósság, az Egyesült Államok költségvetésén a kertek alatt lopakodó Irene hurrikán is lyukat üthet.

Az év eddig eltelt része katasztrofális volt az időjárás szempontjából az Egyesült Államokban. Az év első hónapjaiban történelmi méretű hóviharok bénították az ország északkeleti felét, aztán az ország középső részét tarolták le a tornádók. Középnyugaton az utóbbi 20 év legszörnyűbb árvíze tombolt, a hőmérsékleti csúcsok is az ország számos pontján dőltek meg, most pedig egy hurrikán készül lecsapni a keleti partvidékre.

A legutóbbi statisztikák szerint június végéig 32 milliárd dollárba került az Egyesült Államoknak a rossz időjárás, amennyiben azonban Irene magasabb fokozatba kapcsol, ez lehet minden idők legdrágább, időjárással kapcsolatos károsodását hozó éve.

A keleti partvidék déli államaihoz képest ugyanis nagyságrendekkel nagyobb kárt tud okozni egy hurrikán északon. A legnagyobb kárt természetesen az jelenti, ha New Yorkot is eléri a vihar. "Amennyiben egy 2. kategóriájú hurrikán átsöpör New York City-n, az időtől, az ár-apálytól és egy sor egyéb tényezőtől függően hetekig-hónapokig tarthat, amíg a város működése visszazökken a szokásos kerékvágásba" - nyilatkozta a CBs-nek Nicholas Coch, a Queens-i Egyetem professzora.

CBS - Világgazdaság Az Irene hurrikán várható útvonala a következő napokban -->

tornádó hurrikán irene árvíz New York
Kapcsolódó cikkek