Közélet

Vizsgálatot indítanak az új IMF-vezér ellen!

Megszületett a döntés: a vezető tisztségeket betöltő francia politikusok viselt ügyeit vizsgáló Cour de Justice de la République döntése értelmében átfogó vizsgálatot folytatnak le Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője ellen, amiért a vádak szerint 2008-ban Bernard Tapie üzletember javára döntött egy vitában.

A francia ügyészek szerint Lagarde visszaélt hatalmával, amikor jóváhagyta 285 millió euró kifizetését Bernard Tapie-nak. Az üzletember azt állította, hogy a bank becsapta őt az 1990-es években, amikor eladta az Adidas sportruházati cégben lévő tulajdonrészét. A francia üzletember pert vesztett a legfelső bíróságnál, de fellebbezett a határozat ellen. Néhány hónappal később az új pénzügyminiszter, Lagarde felülbírálta a hivatalnokai részéről emelt kifogásokat, és beavatkozott az igazságügybe, arra ösztönözve a bankot és Tapie-t, hogy kötelező választott bíróságnak vessék alá magukat.

A Cour de Justice de la République vizsgálóbizottsága beleegyezett, hogy hatalommal való visszaélés vádjával járjanak utána az ügynek. Lagarde korábban tagadta, hogy szabálytalanul járt volna elahogy azt is, hogy személyesen profitált volna az ügyből.

vizsgálat visszaélés Lagarde tapie
Kapcsolódó cikkek