Közélet

Elfogyott a pedagógusok türelme

A Pedagógusok Szakszervezete csatlakozik a szombaton tartandó, mintegy hetven szakszervezetet megmozgató demonstrációhoz, amelyet négy érdekvédelmi tömörülés szervez, egyebek mellett az új életpályamodell szakszervezetekkel való egyeztetéséért emelik fel szavukat – jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke kedden Budapesten.

Galló Istvánné emlékeztetett arra: a közoktatás átalakításának koncepcióját az államtitkárság több mint fél éve nem hozza nyilvánosságra, annak ellenére, hogy a kormányzati kommunikáció szerint azt a kormány már elfogadta, és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a publikálásra szeptember 5-én ígéretet tett. Emiatt nem derül ki, hogy milyen átalakítások várhatók – hangsúlyozta az elnök.

A PSZ elnöke úgy látja, az államosítás, a tankötelezettség korhatárának 16 évre való csökkentése, a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése és a pedagógusok heti 32 órás kötelező iskolai benntartózkodása mintegy 30 ezer pedagógus elbocsátásával jár majd. „Forráskivonás történik, csak máshogyan nevezik” – fogalmazott.

pedagógus tankötelezettség PSZ Hoffmann szakszervezet oktatás
Kapcsolódó cikkek