Közélet

Jobb hely-e ma a világ, mint 2001. szeptember 10-én volt?

Történt azóta pár érdekes dolog, például rögtön másnap, és kicsit ezek mögé gondolva azt kell mondani: nem, nem lett jobb. De rosszabb sem. És az előzmények fényében már ez is hatalmas eredmény – írja blogjában Sztojcsev Iván, a Világgazdaság munkatársa.

Hogy 2001. szeptember 11-e a huszadik század utolsó napja volt-e, vagy az első a huszonegyedikből, még nem lehet magabiztosan megválaszolni. Az a sokkoló délután megváltoztatta a történelmet, és egy csapásra felnőtté tett legalább két kontinenst.

Az álmoknak vége. Most már soha többé nem hihetjük azt, hogy ha mindent virágokkal borítunk be és azt mondjuk, hogy legyen béke, akkor attól úgy is lesz. Az elv, hogy ha békét akarsz, gyárts egy atombombát, nagyon csúnya, viszont borzasztóan hatékony. Ezt tökéletesen megtanultuk azóta.

Mégis, a legrosszabb dolgokat sikerült elkerülni. És nem is csak arról van itt szó, hogy Oszama soha többet életében nem tudott azóta mit csinálni, csak menekülni, majd lelőtték, mint egy kutyát, a meggyilkolására a parancsot pedig egy muszlim fia adta ki. Nem, ez csak elégtétel. Sokan beszéltek 2001 végén arról, hogy eljött a civilizációk háborúja, aztán mi történt?

Az elemzés folytatása a Gulyásdemokrácia blogon

Atombomba oszama terrortámadás szeptember 11
Kapcsolódó cikkek