Közélet

Újabb balegyenes Merkelnek

Bár újabb méretes pofont kaptak a német kormánykoalíció pártjai a vasárnapi tartományi választásokon, Angela Merkel kancellár helyzete egyelőre stabil, így az euróövezeti válság enyhítéséhez szükséges döntések parlamenti jóváhagyása sincs veszélyben.

„A lényeg, hogy a párt egyértelműen a kancellár mögött áll” – ezzel a mondattal nyugtatgatta a piacokat és szólította fel társait soraik összezárására Volker Bouffier, a CDU alelnöke azt követően, hogy pártja – a kormánykoalíció másik tagjához, az FDP-hez hasonlóan – újabb tartományban szenvedett el komoly vereséget a hétvégén. Bouffler arra is utalt, hogy a Bundestagnak hamarosan ratifikálnia kell a júliusi euróövezeti csúcs határozatait, márpedig „nagyon fontos, hogy ezeknél az Európa-politikai döntéseknél egyértelmű többségünk legyen” – magyarázta az alelnök.

Még ha az európai szintig nyúló következményei valószínűleg nem is lesznek a mostani kudarcnak, az így is komoly figyelmeztetés a kormánykoalíciónak. Ráadásul nem az első: az idei hat tartományi voksolás közül ugyanis öt esetben veszítettek népszerűségükből a kereszténydemokraták az előző választásokhoz képest. A mostaninál nagyobb mínuszra 2011-ben csak egyszer, a februári hamburgi választásokon volt példa, ahol több mint 20 százalékkal múlta alul korábbi választási teljesítményét a CDU.

Még ennél is nagyobb bajban van az FDP, amelynek szimpátiamutatója nehéz kőként zuhan szinte egész Németországban. A liberálisok Mecklenburg–ElőPomerániában csaknem nyolc százalékot veszítettek 2006-hoz képest, így kiestek a helyi parlamentből – ez már a negyedik olyan tartomány az idén, ahol kiszavazták a választók a pártot a törvényhozásból. „Az FDP mint márka el van baltázva” – foglalta össze véleményét meglehetősen nyersen Wolfgang Kubicki, a párt elnökségének a tagja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

szimpátia választás CDU Merkel fdp
Kapcsolódó cikkek