Közélet

WikiLeaks: Magyarország fegyvereket szállíthatott Kadhafinak

A WikiLeaks adatbázisában található dokumentum szerint a Külügyminisztérium 2007-ben megkapta az amerikai diplomácia beleegyezését harcászati felszerelések szállítására Líbiába.

A 2007 március 9-én kelt bizalmas diplomáciai iratban Washington a magyar külügy érdeklődésére leszögezi: az Egyesült Államoknak nincs kifogása az ellen, hogy a magyar állam az 1970-es években gyártott elektronikai- és harcászati berendezéseket szállítson Líbiába. Az iratban Washington megköszöni, hogy a magyar fél az üzlet megkötése előtt kikérte az amerikaiak véleményét.

Az ügy előzménye – szintén a WikiLeaks szerint – egy a budapesti amerikai nagykövetség által Washingtonba küldött jegyzék. Eszerint a külügyminisztérium munkatársa négy nappal a fenti jegyzék megküldése előtt tájékoztatta az amerikai diplomáciát arról, hogy a magyar kormány fontolgatja, hogy harcászati eszközökben használt csereakkumulátorokat biztosít Líbiának azokhoz a berendezésekhez, amelyeket Líbia még 1981-ben vásárolt Magyarországtól.

Az illető arról is tájékoztatta a nagykövetséget, hogy egy líbiai delegáció még két hónappal azelőtt titkos látogatást tett Budapesten, hogy megtárgyalják az adásvételét. Az informátor hangsúlyozza, hogy akkor is erőteljesen tiltakozott az eljárás ellen, leszögezve, hogy az komoly diplomáciai feszültségeket okozhat Washingtonnal. Miután időt nyert az ügylet lezárása előtt, a külügy munkatársa az amerikai kormány jóváhagyását kérte az eladáshoz, kiemelve, hogy meglátása szerint a líbiai-amerikai viszony sokat javult és "nem akarná, hogy úgy tűnjön, pápább a pápánál". Erre a felvetésre érkezett a fenti jóváhagyás.

kadhafi leirat Líbia diplomáciai fegyver WikiLeaks
Kapcsolódó cikkek