Közélet

Szakmák olimpiája Londonban

Több mint ötven országból összesen 950 fiatal jutott el a világ legnagyobb szakmai versenyére, a Londonban most zajló WoldSkills 2011-re. Több mint 90 ezer négyzetméteres területen, az ExCel kiállítóközpontban szigorú feltételek mellett folyik a négynapos globális vetélkedő, amelyből az elsőt hat évtizeddel ezelőtt Spanyolország felhívására rendezték meg.

 A kezdeményezés célja akkor az volt, hogy sikeres fiatalok példáinak sorával bizonyítsák a pályaválasztás előtt állóknak, szüleiknek és tanáraiknak, hogy érdemes szakmát tanulni. „Kiemelten érdemes most, amikor a válság hatására a pénzzel való zsonglőrködéssel szemben különösen felértékelődik a szaktudás, az igazi termelő és szolgáltató tevékenység” – válaszolta kérdésünkre Tjerk Dusseldorp, a versenyeket menedzselő szervezet, a WorldSkills International elnöke.

Magyarország küldöttei először 2007-ben vettek részt ilyen megmérettetésen Japánban, akkor három szakmában. Mától Londonban már 14 szakmában szálltak ringbe. „A magyar jelenlét és eredményesség tapasztalataink szerint évről évre nő, ezért az arra illetékeseknek érdemes lenne megfontolni, hogy pályázzunk egy hasonló verseny megrendezésére” – mondta Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Meglátása szerint Magyarországon különösen fontos a szakmunkásképzés piaci igényekhez igazodó újjászervezése és presztízsének növelése, ehhez szolgálna jó eszközül a WorldSkills akár globális, akár európai vetélkedőjének felvállalása, netán 2017-ben vagy egy kicsit később.

A legkapósabbak a mérnökök

A mérnökök jelenleg a legkeresettebbek a munkaerő világpiacon - derült ki a Worldskills friss felméréséből, amelyet a szakmák világversenye alkalmából tettek közzé Londonban.

Az elmúlt tíz évben a gépészmérnökök iránti kereslet nőtt alegnagyobbmértékben, 23 százalékkal. Oket követik a villamosmérnökök, 19 százalékkal, majd a építőmérnökök 12 százalékkal.

Az alternatív energiaforrásokra és az alacsony széndioxid-kibocsátásra épülő területek ott lehetnek a jövő szakmái között - nyilatkozta a felmérés eredményeinek közzététele alkalmából Aidan Jones, a versenyt menedzselő WorldSkills International vezérigazgatója. A szakemberek előrejelzése szerint ugyanígy a nagyon versenyképes szakmák közé kerülhetnek a wellness szolgáltatásokra, az idősek gondozására vagy arobottechnikára szakosodott területek.

Magyar eredmények

Versenyzőink eddig kétszer, 2007-ben a japán Sinzukában és 2009-ben a kanadai Calgaryban vettek részt hasonló megmérettetésen, három, illetve 12 versenyzővel. Mindkét helyen informatikában bizonyultak a magyar fiatalok a legsikeresebbnek.


szakma worldskills London verseny olimpiac
Kapcsolódó cikkek