Közélet

Milliárdok épületenergetikai korszerűsítésekre

Az operatív programok fel nem használt kereteiből 160 milliárd forintot csoportosítanak át épületenergetikai, illetve megújuló energiát alkalmazó korszerűsítésekre – jelentette be Bencsik János Hajdúszoboszlón.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a Bányászat és geotermia 2011 konferencián elmondta: a mostani kormány időszakában erre a célra eddig 80 milliárd forint pályázati támogatásról döntöttek, további 40 milliárdnyi pályázati kérelem pedig elbírálás alatt van. E pályázati forrásokkal 200 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, a további 160 milliárd támogatásra pedig jövőre lehet pályázni.

Bencsik János bejelentette, hogy a Magyar Állami Földtani Intézet jogutódjaként létrehozzák a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetet, amelybe beolvad az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, így egy helyen összpontosulnak a hazai ásványvagyonnal összefüggő alap- és alkalmazott kutatások.
Az államtitkár előadásában közölte, hogy Magyarországon 3,3 milliárd tonna hasznosítható, kitermelhető szénkészlet van, ebből félmilliárd tonna tisztaszén-technológiával termelhető ki. Az energiahatékonyság kapcsán megjegyezte: a hazai energiafelhasználás 2030-ig legfeljebb 5 százalékkal növekedhet. A legjobb energiamegtakarítási potenciál pedig az épületenergia területén van.

Magyar Állami Földtani Intézet NFM épületenergetika klíma energiaügy
Kapcsolódó cikkek