Közélet

Adóbukta: igénybe vette a kedvezményt, de lekapcsolták

Van félnivalójuk azoknak, akik lazán kezelik az adókedvezményekre vonatkozó jogszabályokat. Somogyban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogtalan visszaigénylés miatt több mint félmillió forintos bírságot szabott ki.

Egy somogyi magánszemély nyolc éve több mint 20 millió forint hitelt vett fel ingatlanfedezet mellett új lakásvásárlásra, tájékoztatott Fülöp Eszter, a megyei igazgatóságának szóvivője. Az akkor érvényben lévő jogszabályok szerint adókedvezményt lehetett igénybe venni a hitelező bank igazolása alapján. Időközben a jogszabály megváltozott.

A legutóbbi bevallás kiutalása előtt derült ki, hogy az illető jogszabályellenesen járt el. A felvett és a kifizetett törlesztés több szempontból sem felel meg a jogszabályi feltételeknek, utólagos ellenőrzést rendelt el a hivatal. Megtudtuk: a vizsgált személy átadta a revizoroknak a banki hitelszerződését, de nem rendelkezett a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolással. A revízió közel 580 ezer forint adóhiányt állapított meg, ezt a bírsággal és késedelmi pótlékkal együtt kell az adóhatóságnak visszafizetni.

NAV revizor adó adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek