A külpolitikai rovatban Tapasz a sajtónak, képviselők bilincsben, Orbán Magyarországa megijeszti Európát címmel folytatódó cikk alcíme hangsúlyozta, hogy "Clinton is szembeszállt a kormányfő önkényuralmi sodrásával".

A cikket Giorgio Pressburger író Szegény ország, mely elárulja történelmét című kommentárja egészíti ki. "Budapest napok óta feszült város" - írta a Corriere, amely Gurmai Zita európai képviselőt idézte, "mintha visszatértünk volna az ötvenes évekbe".

Gurmai úgy nyilatkozott, hogy "ezekkel a törvényekkel és ezzel a vezetéssel ma Magyarországot nem fogadnák be az Európai Unióba, mivel nem tesz eleget többé a koppenhágai kritériumoknak".

A Corriere szerint "Budapest önkényuralmi sodródása... az utóbbi 8-10 év általános mélaságából is ered. Nem csak Görögországnak, Gyurcsány szocialista kormánynak is megengedtetett például, hogy a költségvetéssel játsszon". Szerinte "az Európai Parlamentben elkezdték vizsgálni a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke által előírt eljárást: el annak a szavazati jogával, aki nem tartja tiszteletben az unió alapvető jogait".