Közélet

Orbán az IMF-ről: Ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk

A devizahitelesek problémája igazi, "modernkori istencsapás", amelyet a Bankszövetséggel csütörtökön aláírt megállapodással a kormánynak sikerült megoldania - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő ugyanakkor arra kérte az embereket: jól gondolják meg, hogy még egyszer beleugranak-e ilyen kockázatos hitelkonstrukciókba, mert a kormánynak most sikerült megmentenie őket, de ezért "tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes magyar bankkal", és még egyszer aligha fog tudni ilyet megcsinálni.

Leszögezte: sem a devizahiteleseket érintő megállapodás, sem pedig a 2012-es költségvetés újraszámolásánál nem volt szempont, hogy az "ne szúrja az IMF szemét", hanem az volt a szempont, hogy a magyaroknak jó legyen. Orbán Viktor kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával még semmilyen tárgyalást nem folytatott a kormány, de ezeken a tárgyalásokon nem is gazdaságpolitikáról beszélnek majd. A kormányfő úgy fogalmazott: az IMF egy bank, amelynek az a dolga, hogy szükség esetén hitelt, biztosítékot nyújtson a vele kapcsolatban álló országoknak, tehát, "ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk".

A költségvetés újraszámolásának eszközeivel kapcsolatban leszögezte: az volt a fontos szempont, hogy a kormány szakítson elődei megszorításokra épülő politikájával, ezért onnan kell bevételt szerezni, ahol az nem fáj az embereknek. Példának a dohánytermékek jövedéki adójának emelését nevezte, amiért elnézést kért a dohányos emberektől, de szerinte ez egy olyan terület, ahol csökkenthető a fogyasztás.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések mostantól mindig az állami kasszába mennek. Közlése szerint nem egyszeri döntésről van szó, az a 10 százalék, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül 100 ezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, azt mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és "ez most már mindig így lesz".

A kormányfő hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer teljes átalakítása most befejeződik, lényegében önkéntessé válik, hiszen aki az államnak fizetendő járulékon túl akar még félretenni, azt a magánnyugdíjpénztárakon keresztül megteheti, de "amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet máshová". Hangsúlyozta: a 2012-es költségvetés főszámai a tervek szerint nem változnak és a kormány igyekszik tartani a büdzsé elfogadásának eredeti menetrendjét. Hozzátette ugyanakkor, "szűken vagyunk, már éjszakai is ülésezik a parlament, ezért eljött az ideje, hogy a következő év során majd mélyebben átgondoljuk, hogy a parlament működési rendjét szabályozó előírások" segítik-e a munkánkat.

 

IMF költsgévetés magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek