Közélet

Verseny nélküli megbízás a Közbeszerzések Tanácsánál

KÉRDŐJELEK Versenyeztetés nélkül rendelt meg egy közel 300 millió forintos munkát a Közbeszerzések Tanácsa. A pályázatok tisztaságáért felelős szervezet új irodaházának átalakítási munkálataival egy a luxemburgi székhelyű SCD csoporthoz tartozó vállalatot bízott meg – úgy, hogy a csoport maga érdekelt az átalakítandó irodaház tulajdonában is. A Transparency International vizsgálatot kért az ügyben.

Az egy résztvevős, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson az APO konzorcium nyert, ennek a címe megegyezik az Akadémia Park címével, ahol maga az irodaház is található. Az Akadémia Park tulajdonosa az e-cégjegyzék szerint a BP Properties és a II. kerületi önkormányzat. A BP Properties tulajdonosa pedig a Luxemburgban bejegyzett SCD Group. Ennek fényében különösen érdekes, hogy a pályázat győztesének hivatalosan megadott telefonos, valamint e-mail elérhetősége is az SCD egyik dolgozójáé.

Az esetről megkérdeztük a Közbeszerzések Tanácsát, s ott azt közölték: álláspontjuk szerint a műszaki-technikai sajátosságok, valamint kizárólagos jogok miatt volt szükséges, hogy ilyen típusú legyen a közbeszerzés. A tanácsnál hozzátették: minden egyéb megoldás törvényellenes lett volna.

A Transparency International közleménye szerint még november utolsó napján fordultak a KT elnökéhez. A közbeszerzési Tanács szerint az azóta eltelt egy hét még belefér a tájékoztatásra megszabott időbe, azt pedig ígérik, hogy az onnan számított 15 napon belül reagálni fognak a Transparency kérdéseire.

A korrupcióellenes szervezet nem elégedett meg ezzel. Ahogy indoklásukban olvasható, ezek után kedden a Gazdasági Versenyhivatalhoz, az Állami Számvevőszék elnökéhez, valamint a nemzeti fejlesztési miniszterhez fordultak, hogy ők kezdeményezzék az eljárást az ügyben, és forduljanak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Sz. I.

Kapcsolódó cikkek