Közélet

Mitt Romney tarolt New Hampshire-ben

Elmaradt a múlt heti izgalom az amerikai elnökválasztási küzdelemben: 95 százalékos feldolgozottság mellett az látszik, Mitt Romney több mint negyvenezer szavazatnyi előnnyel, az összes voksok 39,4 százalékával nyerte a keddi New Hampshire-i előválasztást.


Emlékezetes: egy héttel ezelőtt, az iowai jelölőgyűlésen mindössze nyolc vokssal tudta megelőzni a meglepetésre a második helyre befutó Rick Santorumot.


Santorum, akinek New Hampshire túl liberálisnak számít, emiatt nem is kampányolt a Barack Obama elnök kihívójának személyéért folyó küzdelemben a hagyományosan az első előválasztásnak otthont keleti
államban. Végül az ötödik helyen végzett a republikánusok csatározásában: 23 ezer megszerzett szavazata mindössze 9,3 százalékos
eredményre volt elég.


Romney azonban rácáfolt az ellene "szociális érzéketlensége" miatt felhozott bírálatokra, és nem csak múlt heti riválisát hagyta le. A második helyre befutó Ron Paul is mindössze a voksok 22,8 százalékát tudta megszerezni a New York Times által közölt adatok szerint. A harmadik helyre Jon Huntsman volt utahi kormányzó futott be.

Az előválasztások következő állomása Dél-Karolina lesz, ahol újra a republikánusok konzervatívabb szárnyához tartozó jelöltek számíthatnak több szavazatra. A CNN/Time/Opinion egy héttel ezelőtti közvélemény-kutatása azonban itt is Mitt Romney elsöprő népszerűségét mutatja. A déli, vallásos államban Santorum mellett elsősorban Newt Gingrich volt házelnök tudja megszorítani a volt massachusettsi kormányzót. Gingrich New Hampshire-ben fej-fej mellett végzett Santorummal: 95 százalékos feldolgozottság mellett mindössze pár száz voks az előnye.

republikánus USA New Hampshire elnökválasztás Mitt Romney
Kapcsolódó cikkek