Közélet

Izrael rakétapajzzsal készül Irán ellen

Az izraeli hadsereg első ízben az ország központjában teszteli a "vaskupola" elnevezésű új rakétaelhárító rendszerét - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Egy hadgyakorlat keretében néhány napra Nagy Tel Aviv térségében állítanak fel egy ilyen  rakétaelhárító üteget - közölte a hadsereg szóvivője. A manőver célja az Izrael lakossága ellen rakétákkal végrehajtott tömeges támadás szimulálása. Egy ilyen támadás valószínű forgatókönyvnek tűnik arra az esetre, ha Irán válaszolna Izrael iráni atomberendezések elleni esetleges támadására - jelentette ki nemrégen Aviv Kochavi, az izraeli katonai titkosszolgálat főnöke. Kochavi arra figyelmeztetett, hogy jelenleg kereken 200 ezer ellenséges rakéta irányul Izraelre, ezek nagy része az Iránnal szövetséges Hezbollah libanoni területén és a Hamasz által felügyelt Gáza-övezetben található.

A 2006 nyarán Libanonban kirobbant háborúban a Hezbollah 4 000 rövid hatósugarú rakétát lőtt ki Izraelre, és az akkori rakétaelhárító rendszerek hatástalanok voltak. Izrael északi részében akkoriban szinte teljesen megbénult az élet. A jelen információk szerint biztosnak tűnik, hogy a Hezbollal és a Hamasz birtokában olyan rakéták vannak, amelyekkel Izrael bármely pontját képesek elérni. Az FTD szerint elsősorban ez az oka annak, hogy Izrael még nem mért csapást az iráni katonai létesítmények ellen.

A "vaskupolát" egy éves használják, eddig elsősorban a gyérebben lakott Gáza-övezetben alkalmazták sikeresen a palesztin rakéták elhárítására. A berendezés kifejezetten a védelmi rendszerek számára eddig védhetetlennek számító, kis hatótávolságú rakéták semlegesítésére készült és az izraeli katonai szakértők szerint növeli az ország mozgásterét. Ha a rendszer Tel Avivban is bizonyít, az Izrael felé eltolhatja a hatalmi egyensúlyt és növelheti egy a közeljövőben végrehajtott iráni csapás esélyét. A lakosság mintegy felének otthont Tel Aviv sikeres védelme ugyanis a fő érv lehet Izrael számára. Jelenleg Ehud Barak védelmi miniszter sürgeti az akció megkezdését, de Benjhamin Netanyahu miniszterelnök még nem döntött. Az iráni csapást egyébként a Egyesült Államok és Oroszország sem tartja jó megoldásnak.

Izrael rakéta vaskupola rakétapajzs Irán
Kapcsolódó cikkek