Közélet

Kenőpénz-botrány a volt osztrák pénzügyminiszter körül

Súlyosan terhelő adatok találhatók Karl-Hein Grasser volt osztrák pénzügyminiszter ellen a gazdasági rendőrség aktáiban. Erről számolt be a "Falter" nevű bécsi gazdasági hetilap.

Eszerint Grasser nem tudta tisztázni azokat az ellentmondásokat, amelyek a rendőrség véleménye szerint a számlanyitások, vagyonátruházási iratok és a kihallgatások között mutatkoznak. "A vallomásai nagyrészt a valóságtól idegenek és nem egyeznek a vizsgálat eredményével" - tűnik ki a Die Presse által idézett jelentésből. Grasser a cikk szerint megpróbálja a vagyonára vonatkozó hamis adatok közlésével kivonni magát a büntetőjogi eljárásból.

A nyomozóhatóságok eddig három, kérdéses számlát találtak Gasser nevén, a gyanú szerint ezekre érkeztek a kenőpénzek. A volt pénzügyminiszter a rendőrség szerint nem rendelkezhetett akkora vagyonnal, amekkorát ezeken a számlákon keresztül megmozgatott. Gasser azt állítja például, hogy egy a Ferint AG vállalatnál elhelyezett, 500 ezer eurós letét az anyósától származik- A volt tárcavezető helyzetét tovább súlyosbíthatja, hogy a jelek szerint akadályozza a nyomozást, például nem nyújtotta be a nyomozóknak a pénzmozgásokkal kapcsolatos eredeti iratokat, a gyanú szerint azért, mert ezeknek egy meghamisított verziójával próbálja bizonyítani ártartatlanságát.
 

 


 

kenőpénz pénzügyminiszter Ausztria
Kapcsolódó cikkek