Közélet

Néppárti EP-frakció: egységesen szavazott a képviselőcsoport a Magyarországról szóló voksoláson

A szavazatszámok egyértelműen azt mutatják, hogy az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója egységesen szavazott a strasbourgi plenáris ülésen csütörtökön a magyarországi belpolitikai fejleményekről tartott voksoláson - jelentette ki a képviselőcsoport sajtófőnöke pénteken.

Robert Fitzhenry az MTI megkeresésére azokra a kommentárokra reagált, amelyek szerint a pártcsalád nem állt ki egyértelműen a tagjai közé tartozó Fidesz, illetve a kormány mellett.

"A statisztika teljesen világos" - fogalmazott az illetékes, emlékeztetve arra, hogy a végül elfogadott négypárti határozat ellen 263-an szavaztak. "Ez nem lehet lehetséges semmilyen más módon, csak úgy, hogy minden jelenlévő néppárti képviselő ellene szavazott" - szögezte le. 

Hozzátette, hogy az EP legnagyobb frakciójának tagjai közül 220 képviselő volt jelen az ülésen. 

Mint fogalmazott, "teljesen nyilvánvaló", sőt "tény", hogy minden néppárti képviselő egyformán szavazott. 

Más forgatókönyv csak abban az esetben lenne elképzelhető, ha az állásfoglalást készítő négy képviselőcsoportból összesen ugyanannyian "kiszavaztak" volna, mint amennyien a néppártból nem csatlakoztak saját frakciójuk egységes voksához. Nagyon valószínűtlen azonban, hogy ez történt volna - fűzte hozzá Fitzhenry. 

Az EP plénuma csütörtökön három beadott határozattervezetből a néppártit és a konzervatívokét elutasította, és 315 támogató vokssal, 263 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett a szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevet viselő radikális baloldaliak indítványát szavazta meg.

Néppárt Magyarország EP
Kapcsolódó cikkek