Közélet

Összecsapások Spanyolországban - Durvul a sztrájkhelyzet

Spanyolországban a dolgozók csütörtökön első ízben léptek általános sztrájkba, tiltakozásul a madridi kormány tervezett munkaerőpiaci reformja ellen.

A tiltakozó akció következtében a földalatti szerelvényei 24 órán át nem közlekednek, a légitársaságok is szüneteltetik a járataikat. Mivel a szakszervezetek hagyományosan erősek a közlekedési ágazatban, minden négy busz közül csak egy, és a metróáratoknak mindössze egyharmada közlekedik majd – jelenti az APA.

A friss jelentések szerint a sztrájk első óráiban több összecsapás is lezajlott a tiltakozók és a rendőrök között. Eddig országszerte 58 embert tartóztattak le és kilencen megsérültek, köztük hat rendőr. Barcelonában a sztrájkolók barikádokat emeltek és abroncsokat gyújtottak fel.

Az Iberia, Spanyolország legnagyobb légitársasága máris bejelentette, hogy 222 járatot leállít. A Telefonica konszernnél és a Repsol olajcégnél is a szakszervezetek nagy szervezeti erőt képviselnek. A madridi kormány munkaerő-piaci reformja a felmondási határidő lazítását és a kollektív szerződések érvényességének csökkentését irányozza elő. Spanyolországban jelenleg 23 százalékos a aránya. Mariano Rajoy miniszterelnök pénteken újabb takarékossági intézkedéseket jelent be, a kormány már jelezte, hogy a mai sztrájk nem téríti el a megszorításokkal kapcsolatos szándékaitól.

spanyol Spanyolország általános sztrájk
Kapcsolódó cikkek