Közélet

Romney csigalassúsággal menetel

Sem bomba meglepetést, sem elsöprő győzelmet nem hozott a szuperkedd az Egyesült Államokban. Az amerikai elnökválasztás előválasztási szakaszának legnagyobb, tíz államra kiterjedő voksolása tovább erősítette Mitt Romney esélyeit, ám nem eléggé.

A volt massachusettsi kormányzó hat államban tudott nyerni, így továbbra is lassú léptekkel halad az elnökjelöltség felé. Romney ugyan magabiztosan nyilatkozott bostoni főhadiszállásán, ám – ellentétben 2008-cal, amikor John McCain a szuperkedd után az egyetlen talpon maradó jelölt volt – távol van attól, hogy a szükséges számú küldött szavazatát maga mögött tudhassa.
A republikánusok szeptember 3-án kezdődő jelöltállító konvenciójáig még majdnem 800 voksot kell begyűjteni a politikus nak a júniusig tartó államonkénti előválasztásokon és jelölőgyűléseken. Mindez látszólag könnyű, ám akármilyen sok pénzt öl kampányába a politikus, még mindig nem tudja megnyerni a republikánus szavazókat.

A megosztottság felőrölheti a Republikánus Pártot. Miközben a kedvező makrogazdasági adatoknak is köszönhetően Barack Obama elnök folyamatosan növelni tudja népszerűségét, a széthúzás nemcsak kihívója megtalálását nehezíti meg, de az ellenzéki jelölt esélyeit is rontja a november 6-i elnökválasztás előtt. Ezen a terepen egyelőre döntetlen a verseny: Obama elfogadottsága az őszi mélypont után már 50 százalék felé közelít a Gallup felmérése szerint, ám Romney vagy Santorum is hasonló eredményre számíthatna, ha ma rendeznék az elnökválasztást.

santorum makrogazdaság romney Gallup
Kapcsolódó cikkek