Közélet

Romney nem tud robbantani

Tíz államből ötben nyert a szuperkedden Mitt Romney. Így a volt massachusettsi kormányzó az amerikai elnökválasztás előválasztási szakaszának legfontosabb versengésében sem tudott elsöprő győzelmet aratni, így tovább folytatódik az idegörlő rivalizálás a republikánus jelöltek között azért, hogy ki legyen Barack Obama kihívója.


Sem bombameglepetést, sem elsöprő győzelmet nem hozott a szuperkedd az Egyesült Államokban. Az amerikai elnökválasztás előválasztási szakaszának legnagyobb, tíz államra kiterjedő voksolása tovább erősítette Mitt Romney esélyeit, ám nem eléggé. A volt massachusettsi kormányzó öt államban tudott nyerni, így továbbra is lassú léptekkel halad az elnökjelöltség felé. Romney ugyan magabiztosan nyilatkozott bostoni főhadiszállásán, ám – ellentétben 2008-cal, amikor John McCain a szuperkedd után az egyetlen talpon maradó jelölt volt – távol van attól, hogy a szükséges számú küldött szavazatát maga mögött tudhassa. Kilenc állam szavazataival, vagyis 32 állam voksolását összesítve Romney a szükséges 1144-ből 359 delegátus támogatását bírja a CNN becslése szerint. Vagyis a republikánusok szeptember 3-án kezdődő jelöltállító konvenciójáig még majdnem 800 voksot kell begyűjtenie a júniusig tartó államonkénti előválasztásokon és jelölőgyűléseken.


Az ellenzéki párton belül liberálisnak számító politikus lazán nyert saját államában, Massachusettsen kívül Virginiát, Vermontot és Idahót is hozta, és végül a fő csatatérnek számító Ohióban is le tudta győzni fő riválisát, Rick Santorumot. A konzervatív volt szenátor Tennesse-ben, Oklahomában és Észak-Dakotában nyert. A legnyugatibb állam, Alaszka szavazatait később összesítik, az előzetes hírek itt is Mitt Romney győzelmét valószínűsítik.


Továbbra is nyeretlen a texasi Ron Paul. A várakozásoknak megfelelően Newt Gingrich hozta saját államát, Georgiát. Ez azért fontos, mivel a volt házelnök a georgiai győzelemhez kötötte a küzdelem folytatását, vagyis továbbra is megosztja a szavazatokat Romney vetélytársai között.

A megosztottság azonban felőrölheti a republikánusokat. Miközben a kedvező makrogazdasági adatoknak is köszönhetően Barack Obama elnök folyamatosan növelni tudja népszerűségét, a széthúzás nem csak kihívója megtalálását nehezíti meg, de az ellenzéki jelölt esélyeit is rontja a november 6-i elnökválasztáson. Ezen a terepen egyelőre döntetlen a verseny: Obama elfogadottsága az őszi mélypont után már 50 százalék felé közelít a Gallup felmérése szerint, ám Romney vagy Santorum is hasonló eredményre számíthatna, ha ma rendeznék az elnökválasztást.

republikánus USA elnökválasztás szuperkedd Mitt Romney
Kapcsolódó cikkek