Közélet

Megszorítás miatti válság Hollandiában

Válságtanácskozást tart ma a kisebbségi holland kormány, miután szombaton összeomlottak a megszorításokról hat hete tartó tárgyalások a jobbközép kabinet, illetve az azt kívülről támogató szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) között.

A tárgyalások bukását az okozta, hogy a PVV vezetője, az euroszkeptikus Geert Wilders közölte: nem tudja támogatni a 16 milliárd eurós takarékossági csomagot. A kiadáscsökkentéseket és adóemelést tartalmazó megszorító csomag célja, hogy az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított mértéke jövőre az EU által előírt három százalék alá csökkenjen. Számítások szerint kiigazítás nélkül a deficit mértéke 4,6 százalék lenne.

A csomag értelmében a nyug­díj­korhatárt a tervezett 2020 helyett már 2015-től 66 évre emelnék. Emellett az áfa­emelést, illetve a gyógyszerfelírások után kivetendő 9 eurós receptdíjat tartalmazó intézkedések különösen a nyugdíjasok vásárlóerejét fogja csökkenteni. Geert Wilders a tárgyalások megszakítását azzal indokolta: nem kíván ahhoz asszisztálni, hogy a „brüsszeli diktátorok” miatt „szenvedjenek” a nyugdíjasok.

A tárgyalások összeomlása után Mark Rutte kormányfő azt mondta, az előre hozott választások kiírása tűnik logikus lépésnek. A PVV, illetve az ellenzéki pártok is mihamarabbi választásokat sürgettek. Rutte azt is közölte: a választások előtt el akarja fogadtatni a takarékossági csomagot a parlamenttel. A legfőbb ellenzéki erő, a baloldali Munkapárt pedig hajlik arra, hogy megszavazza a takarékossági csomagot. Elemzők szerint a tárgyalások bukása akár az ország jelenlegi elsőrendű, AAA hitelbesorolását is veszélybe sodorhatja. Hollandia egyike annak a négy eurózóna-tagországnak, ahol még a lehető legjobb az adósi minősítés.

Hollandia Wilders megszorítás szélsőjobboldali
Kapcsolódó cikkek