Közélet

A moszkvai amerikai nagykövet a diplomatikusabb beszédmódot tanulja

Michael McFaul moszkvai amerikai nagykövet a twitter blogjában azzal reagált az orosz külügyminisztérium bírálatára, "még mindig tanulja, hogyan kell diplomatikusabban beszélni."

A RIA Novosztyi jelentése szerint az orosz külügyminisztérium bírálta McFault azokért a kijelentésekért, amelyeket néhány hónappal korábban tett egy moszkvai közgazdasági főiskola hallgatói előtt. Az amerikai nagykövet ugyanis azt mondta az orosz diákoknak, hogy Oroszország "megvesztegette" négy évvel ezelőtt Kirgizisztánt azért, hogy bezárja a Manasz repülőtér mellett lévő amerikai katonai légi bázist. Ugyanakkor beszédében elismerte, hogy az Egyesült Államok is kenőpénzt ajánlott fel Kirgizisztánnak, de tízszer kevesebbet.

Az orosz külügyminisztérium rendkívül elképesztetőnek tartotta az amerikai nagykövet kijelentései. Az orosz-amerikai együttműködésről szóló megállapításai messze meghaladják a diplomáciai protokollt - olvasható az orosz külügyminisztérium honlapján.

Ami a Manas közelében lévő repülőteret illeti, "McFaulnak jobban kell tudnia, hogy milyen kenőpénzeket fizetett Washington és kinek". Az orosz hírügynökség szerint a repülőteret valószínűleg 2014-ben be fogják zárni.

diplomata Orosz
Kapcsolódó cikkek