Közélet

Budapesten tisztult tovább a FIFA

A FIFA már a következő három labdarúgó vb-re is szinte teljesen értékesítette a televíziós és marketingjogokat. A tavalyi korrupciós botrány után a szövetség a a vádak alól felmentett főtitkár vezetésével szerkezeti reformokba kezdett.

„Ebben a nehéz gazdasági helyzetben is, amikor egész Európában tapasztalható, elmondhatjuk, hogy bár nem vagyunk gazdagok, mégis kényelmes helyzetben vagyunk” – hangoztatta Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múlt heti budapesti, 62. kongresszusán. A szervezet elnöke elmondta, hogy ugyan csökkent a nyereségük, de továbbra is stabil az anyagi helyzetük.

Julio Grondona, a pénzügyi bizottság argentin elnöke közölte, hogy a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb-re vonatkozó televíziós és marketingjogokra a szerződések nagy része már megszületett, s előbbire 2,3 milliárd dollár értékben kötöttek megállapodásokat. Tavaly a 2022-ig megrendezendő eseményekre 4 milliárd dollár értékben adtak el közvetítési jogokat.

A FIFA 2011-ben 1,07 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, melyből 988 millió köthető a szövetség által szervezett eseményekhez. Ebből a soron következő vb teszi ki a legjelentősebb részt, ugyanis a 2014-es, brazíliai vb által már tavaly 537 millió dollár származott a televíziós és 348 millió a marketingjogok értékesítéséből.

Grondona szerint az elmúlt évekhez képest azért csökkent a profit (36 millió dollár), mert a 2010-es kongresszuson született döntésnek megfelelően több pénzt, a bevételek 75 százalékát forgatja vissza a futballba különböző fejlesztések által.

A 2014-es brazíliai vb-re a következő cégekkel kötöttek főszponzorációs szerződést: Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai-Kia, Visa, Nescau, Johnson and Jonhson, Yingli Green Energy. Másodfokú kontraktust kötöttek a Budweiserrel, a Castrollal, a Continentallal, a McDonald’s-cal. A 2018-as és a 2022-es vb-re már szponzorációs szerződésük van az amerikai Anheuser-Busch InBev sörgyárral.

„Ismét erős és egységes a ­FIFA, a reformok az előzetesen tervezett időtervnek megfelelően haladnak” – hangoztatta Blatter. A főtitkár szerint Budapesten megkezdték a tervezett változtatásokat a tavalyi botrányos korrupciós ügyek után. A szövetség végrehajtó bizottsága ülése után azonban közölte, hogy az etikai bizottság átszervezése a vártnál lassabban halad, mivel júliusig nem tudják kijelölni a testület vezetőit.
Az elmúlt években több hír is volt arról, hogy a FIFA-t mennyire áthatja a korrupció. Kiderült, hogy egy-egy világverseny helyszínéről szavazó tagok voksa könnyen megvehető volt. A tavalyi zürichi kongresszuson volt szavazás a FIFA elnöki posztjáról. A korábbi, már három ciklust elnyert ­Blatter kihívója, az ázsiai szövetség vezetője, a katari Bin Hammam volt, aki egyes vádak szerint tulajdonképpen megvette a vb-t Katarnak. Őt és Jack Warnert az Észak- és Közép-Amerikát és a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnökét azonban vesztegetéssel gyanúsították meg. A vád szerint 40 ezer dollárért vettek volna voksokat Hammamnak. Mindkettőjük tagságát felfüggesztették. Blattert is megvádolták vesztegetéssel. Warner szerint Blatter úgy adott egymillió dollárt a CONCACAF-nak, hogy erre nem kért engedélyt a pénzügyi bizottságtól.
Blattert felmentették, így kihívó nélkül újra elnök lett, 1998 óta sorozatban negyedszer. A FIFA-n belül még további tisztségviselőket tiltottak el, róttak meg vagy figyelmeztettek korrupció miatt.

A Blatter által emlegetett reformok közül, melyek átláthatóbb működést ígértek, a budapesti kongresszuson az etikai bizottságot két kamarára osztották. Az egyiknek a vizsgálódás, az eljárások lefolytatása, a másiknak pedig a döntéshozatal lesz a feladata. A Végrehajtó Bizottság mandátumot kapott arra, hogy június 29-én egy rendkívüli kongresszuson létrehozzon egy etikai kódexet. Kibővítik a könyvvizsgáló bizottság hatáskörét és felelősségét. Blatter reformnak nevezte azt is, hogy a végrehajtó bizottságba először bekerült egy nő is, a burundi Lydia Nsekera. Warner utódává a kajmán-szigeteki Jeffrey Webbet választották a CONCACAF élére. A reformokat a 2013-as mauritiusi kongresszuson folytatják.

A szervezet más területeken is változásokat tervez. Minden futballpályán kell lennie defibrillátornak – hangoztatta Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának elnöke. Az elmúlt öt évben 84 szívleállás történt a futballpályákon, de csak az esetek húsz százalékában állt rendelkezésre a helyszínen defibrillátor. Különböző vizsgálatok szerint évi 60 meccsnél többet nem szabadna engedélyezni a profi futballban, de bizonyos játékosok ennél jóval többet játszanak.

Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának tagja szerint az anabolikus szteroidok gyakorlatilag nincsenek jelen a labdarúgásban. A 2014-es brazíliai vb-n részt vevőknek biológiai útlevelük lesz. A jövőben a játékvezetők is doppingellenőrzésen esnek át.

Kompenzáció a klubnak

A FIFA, döntése szerint a válogatott mérkőzésen megsérült játékos után kompenzációt fizet a kluboknak. A csapatok szerint túl sok a válogatott mérkőzés, s gyakran tét nélküli meccseken veszíthetik el az általuk fizetett focistákat. A kárpótlás napi mértéke megegyezik a játékosok napi bérével, ami maximum 27 ezer dollár lehet, s ezt legfeljebb 365 napra biztosítják. Így 9,7 millió dollárt is fizethetnek egy játékos után. A programra 100 millió dollárt biztosítanak.




Éber Sándor Kompenzáció a klubnak A FIFA, döntése szerint a válogatott mérkőzésen megsérült játékos után kompenzációt fizet a kluboknak. A csapatok szerint túl sok a válogatott mérkőzés, s gyakran tét nélküli meccseken veszíthetik el az általuk fizetett focistákat. A kárpótlás napi mértéke megegyezik a játékosok napi bérével, ami maximum 27 ezer dollár lehet, s ezt legfeljebb 365 napra biztosítják. Így 9,7 millió dollárt is fizethetnek egy játékos után. A programra 100 millió dollárt biztosítanak.

Koszovó nem játszhat Módosították az alapszabályt, mely szerint egy új országnak nem szükséges kétéves tagsággal rendelkeznie saját kontinentális konföderációjában ahhoz, hogy bekerüljön a ­FIFA-ba, így Dél-Szudán csatlakozhatott a szervezethez, amelynek így már 209 tagországa van. Felfüggesztették a végrehajtó bizottság döntését, mely szerint Koszovó szövetsége barátságos mérkőzéseket szervezhet. Szerbia további egyeztetéseket kért az ügyben. -->

Kapcsolódó cikkek