Közélet

Varga: Az a megszorítás, ha fűnyíróelvszerűen vesz el pénzt a kormány

Az elmúlt két év gazdasági lépései csakis akkor fognak hasznosulni, ha emellé bizalom is társul – mondta Varga Mihály miniszterjelölt bizottsági meghallgatásán.

Az EU-val és az IMF-fel való tárgyalásért felelős poszt várományosa a gazdasági bizottság ülésén elmondta: olyan tárgyalópozícióra van szükség, amely a kormányon belüli koordinációt is szükségessé teszi. Ez egy olyan tárgyaláselőkészítést jelent, ahol egy tárca nem fedi le a tárgyalások minden témáját. Az elmúlt fél évben változott a helyzet, változik a világ közgazdasági gondolkodásának hangulata. Az EU és más nemzetközi szervezetek vezetői olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyekben a megszorítások mellé felzárkózik a gazdaságélénkítés is. Komoly feladatot fog jelenteni a kormánynak, hogy a fenntarthatóság mellett az élénkítésre is koncentráljon.

Nem tudjuk kivonni magunkat az uniós gazdaság hatásai alól – indokolta Varga a negatív magyar növekedési mutatókat. Én sem vagyok Superman – mondta a miniszterjelölt arról, hogy mennyire lehet képes felgyorsítani a tárgyalásokat. Olyan megállapodást viszont ígért, amely megmutatja a külföldi partnereknek, hogy érdemes megbízniuk Magyarországban. A kockázati felárat ugyanis csökkenteni kell, ezért van szükség megállapodásra.

Közel sem vagyunk abban az állapotban, hogy a kormányprogramot kipipáltnak tekinthessük – mondta Varga. Sokkal szerényebb mértékben tudtunk előrelépni, mint ahogy azt korábban terveztük – válaszolta a 2010-es kampányígéreteit számonkérő MSZP-s kérdésre. Az európai gazdaság is sokkal rosszabb helyzetben van szerinte, mint 2010-ben, ez pedig kihat a magyar helyzetre. A növekedési mutatókon mindenképp változtatni kell, akkor is, ha ez nem csak a magyar kormányon múlik – tette hozzá. Hiába akar a költségvetés ebben a helyzetben expanzív lenni, a növekedésre koncentrálni, ilyen állapotok közt erre nem lehet képes – hangsúlyozta. A kormány azonban szerinte mentette a menthetőt, az adó- és járulékváltozásoknak tudja be azt, hogy nem került a gazdaság recesszióba, bár tény Varga szavai szerint, hogy a járulékcsökkentés ígéretével „van még mit tenni”.


A gazdasági bizottság kormánypárti többsége nem meglepő módon szabad jelzést adott Varga a miniszteri kinevezéséhez, ahogy néhány órával később a számvevőszéki bizottság is. Az ottani meghallgatásán a miniszterjelölt arra az LMP-s kérdésre, hogy mekkorára tervezik pontosan a „védőháló” IMF-hitel nagyságát, konkrétum helyett annyit mondott: „két-három év időhosszra megfelelő nagyságú” kell, hogy legyen. Arra pedig, hogy mikorra várja a tárgyalások lezárultát, azt felelte: nem feltétlen érdemes arra készülni, hogy egy-két hónapon belül ez megtörténhet, már csak a nyári lassabb ügymenet miatt sem, de a magyar kormányon nem fog múlni semmi.

Annyit tett hozzá a kormány eddigi lépéseinek és az általános gazdasági helyzetnek az értékeléséhez: a kormány ura a helyzetnek. A növekedési adatok nem állnak távol a tervektől – mondta, az ellenzéki képviselők nagy derültségére, majd hozzátette: természetesen nem a negatív mutatót értékeli jónak, hanem azt, hogy ha a nyugat-európai, különösen a német gazdaság az év második felében fellendül, akkor tarthatóak lehetnek a kormányzati elképzelések a növekedésről.

„Szerintem az a megszorítás, amikor egy kormány fűnyíróelvszerűen minden tárcától elvesz pénzt, hogy megtakarítást érjen el” – mondta Varga. Ehhez képest szerinte a kormány mostani célja a gazdaság több szektorában a rendszerszintű átalakítás, ezzel lehet javulást elérni a pénzügyekben. Arról az elképzelésről, amely szerint a kormány még a nyáron elfogadhatja a költségvetést, azt állította: ő sem tartaná jónak, hogy egy teljes, részletes büdzsét írjanak

IMF Varga Mihály meghallgatás
Kapcsolódó cikkek