Közélet

2 millió eurót kapott a MOL-tól a Gripen-gróf

Alfons Mensdorff-Pouilly, a Gripen ügyben is érintett osztrák lobbista állítólag 2005-ben a Mol magyar konszern fizetési listáján szerepelt - írja a Die Presse.

A lobbista állítólag a MOL magyar olajkonszern fizetési listáján szerepelt - jelentette a "Falter" nevű hetilap, amely saját elmondása szerint betekintést nyerhetett Mensdorf egyik bankszámlájába. Eszerint a lobbista 2005-ben kétmillió eurót kaszált a MOL-tól. Mensdorff-Pouillyt a Gripen-ügyben már kapcsolatba hozták Magyarországgal, de eddig semmilyen módon nem derítették fel a felelősségét, Ausztriában viszont vádat emeltek ellene egy vadászgép-beszerzési ügyben – jelenti az APA.

Ebben az időszakban az OMV-nek tíz százalékos tulajdonrésze volt a MOL-ban és további részeket vásárolt hozzá azért, hogy átvehesse a magyar konkurensét. A szándék végül meghiúsult, és az OMV 2009 márciusa végén eladta a MOL-ban lévő tulajdonrészét, de 2005 és 2006 között a gróf az eddig ismert adatok szerint 1,5 millió eurót kapott az OMV-től a közreműködését, ehhez adódik hozzá a MOL-tól érkező 2 millió euró.

Az osztrák államügyészség feltehetőleg vizsgálja, hogy az OMV-vezetők esetleg büntethetők-e az ügyben de ezzel kapcsolatban a hivatal nem nyilatkozott. A lap azt állítja, hogy az OMV és a Mol nem reagált érdemben a megkeresésükre. Thomas Vecsey, a bécsi ügyészség szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy nyomozás folyik.

Az ügyészség 2009-ben azt közölte, hogy nyomozást indított a lobbistának az OMV-től kapott honoráriuma ügyében. Az OMV akkori közlése szerint az üzleti kapcsolat egyszeri volt, s a szerződés értelmében Mensdorffnak piaci elemzéseket kellett készítenie arról a 13 közép-kelet-európai országról, amelyekben az OMV akkor tevékenykedett.

Alfons Mensdorff-Pouilly pályája

Az 1953-ban született üzletember hivatalosan a mezőgazdaságban, azon belül is az erdőgazdálkodásban érdekelt. Ezen felül számos, a mezőgazdasághoz nem köthető cégben is érdekelt, nem csak Ausztriában és Európa más országaiban is.

2007 februárjában egy svéd tévé azt állította, cégén keresztül folytak át kenőpénzek a csehországi és magyarországi Gripen vadászgép-eladásokkal kapcsolatban. Másfél évvel később, 2008 októberében az osztrák ügyészség kezdedeményezésére házkutatást is tartottak a grófnál, mert az a gyanú merült fel ellene, hogy a BAE Systems brit hadiipai cég kijárójaként kenőpénzekkel mozdította elő az Eurofighter-vadászgépek ausztriai megvételét. A brit cég résztulajdonosként érdekelt volt mind a két, vadászgépet gyártó vállalatban.

2009 tavaszán előzetes letartóztatásba helyezték Ausztriában pénzmosás gyanújával. Mensdorff-Pouilly, noha mindvégig csak tanácsadói díjak átvételét ismerte el és tagadta a megvesztegetések tényét, állítólag együttműködött a hatóságokkal, így áprilisban szabadlábra is helyezték.

2010 januárjában, még mindig a BAE-SAAB vadászgépek körüli lobbitevékenységével kapcsolatban Nagy-Britanniában vették őrizetbe. A vizsgálat meglepő fordulattal ért véget: a BAE vádalkut kötött a hatóságokkal.

Az OMV részére történt 1,5 eurós kifizetése kapcsán már 2009 óta cikkeztek a lapok. A vadászgép-beszerzés mellett vizsgálják Mensdorff tanácsadói tevékenységét a részben állami tulajdonú Telekom Austriánál és más telekommunikációs cégeknél is. A Profil című lap pár nappal ezelőtt arról írt, hogy a gróf korrupciós ügybe keveredett a 2000-es évek elejei osztrák néppárti kormány egészségügyi minisztériumának döntései nyomán is. Maria Rauch-Kallat volt egészségügyi miniszter, Mensdorff-Pouilly akkori felesége ugyanis azután választott ki egy egészségügyi szállító céget, hogy az jelentős honoráriumot fizetett ki a férjének.

gripen-gróf OMV Mensdorff-Pouilly Mol
Kapcsolódó cikkek