Közélet

Merénylet a kormány ellen - fordulat következhet Szíriában

Daoud Rajha szíriai védelmi miniszter, és helyettese, Assef Shawkat, a szíriai elnök sógora is a halálát lelte abban az öngyilkos merényletben, amelyet a felkelők hajtottak végre tegnap Damaszkuszban az ország nemzetbiztonsági központjának épülete ellen, ahol a titkosszolgálati vezetők a kormány tagjaival tárgyaltak.

A szíriai állami televízió szerint a robbantásban súlyosan megsérült Mohammed Ibrahim al-Shaar belügyminiszter, és Hisham Bekhtyar, a nemzetbiztonsági hivatal vezetője is. Tegnap ellentmondásos hírek érkeztek a belügyminiszterről, az Al-Jazeera arab hírportál meg nem erősített forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a belügyminiszter is a halálos áldozatok között lehet. A felkelők eddigi legkomolyabb csapását a Liwa al-Islam nevű, iszlamista lázadó csoport vállalta magára.

Rula Amin, az Al-Jazeera helyszínen lévő riportere az esettel kapcsolatban megjegyzi: egyelőre nem ismert a merénylet áldozatainak pontos száma, de mindenképpen jelentős fegyvertény a lázadók részéről az, hogy a robbantás az elnök lakhelyének közelében történt.

A kormányerők és a lázadók közt hónapok óta heves harcok folynak Szíriában, néhány napja pedig az összecsapások már a fővárosban, Damaszkuszban zajlanak. A nyugati hatalmak korábban többször elítélték a kormányt a civilekkel szembeni kegyetlenkedések és támadások miatt, ezért Franciaország, Nagy-Brittannia, Németország és Portugália célja, hogy az ENSZ-megfigyelők pénteken lejáró mandátumát további negyvenöt nappal meghosszabbítsák, és további gazdasági szankciókat helyezne kilátásba az ország ellen.

A nyugati hatalmak erről határozatot is benyújtottak az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely elvben nem zárná ki a nemzetközi erők katonai beavatkozását sem. A határozatról szerda délután szavaz az ENSZ-BT, de elemzők szerint Moszkva és Peking biztosan nemet fog mondani a tervre.

kormány merénylet Szíria ensz biztonsági tanács öngyilkos merénylet
Kapcsolódó cikkek